Prikazivanjem muzičkog sporta “Iz(b/z)or” završena 9. Škola filmske magije

Prikazivanjem muzičkog spota “Iz(b/z)or” i uručivanjem sertifikata polaznicima uspešno je završena 9. „Škola filmske magije“ u Gračanici, koju su organizovali Dom kulture „Gračanica” i Gargantua films iz Beograda. Cilj Škole filmske magije bio je da mladima pruže teorijska znanja i praktične veštine neophodne za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji, a ovogodišnje tema je bila – kako napraviti muzički spot.  

Zahvaljujući stručnim predavačima oko pedesetak mladih imali su priliku da se bliže upoznaju sa glumom, režijiom, scenarijom, zvukom, montažom, produkcijom i kamerom, kao i da teorijsko znanje primene u praksi. Naučeno su pretočili u trominutni muzički spot “Iz(b/z)or” za pesmu “Ajde Jano” Nenada Vasilića, Balkan bend, koji je prikazan na ceremonji dodele sertifikata.

“Prvi put sam ovde u Školi filmske magije i utisci su fenomenalni, jer smo naučili nešto novo. Naučili smo šta se dešava iza kamere, to je postupak koji je nama nepoznat. Uvek smo videli platno i šta je to na platnu, ali ono što se dešava iza kamere sa tim niko od nas nije imao susret. Tako da smo radili kao jedan veliki tim iako smo pohađali različite module – režiju, scenografiju, kameru, glumu nekako smo svi zajedno radili što je najbitnije  – da budemo jedan veliki tim. Mislim da je zbog tog tima i ovakav spot na kraju bio” rekao je Stefan Boškoćević iz Štrpca.

“Nama je trebalo 12 sati da snimimo jedan spot koji traje tri minuta što je previše vremena za to. Nije uopšte lako, ali smo naučili dosta toga novog”, naveo je Ognjen Milovanović iz Gračanice, koji je pohađao scenario.

„Škola je trajala pet dana i za tih pet dana mi nismo baš mogli da naučimo da pišemo scenario, ali smo bar dobili neke smernice. Bilo nam je baš zanimljivo, ali je bilo i jako naporno. Zadovoljni smo svime i spot je ispao dobro, kao što ste videli“, kaže Helena Ničić iz Čaglavice koja je pohađala scenario.

Polaznici objašnjavaju i koja je poruka njihovog ostvarenja.

“Da danas u 21. veku previše koristimo telefone da smo zaboravili društvo, društvene igre,  tradiciju, odbacujemo  tradicionalne stvari, a sve više smo nekako na telefonima i to je preokupiralo ceo svet”, kaže Stefan Boškoćević.

“Poruka je ta da deca ostave telefone, da se vrate pravim vrednostima kao što su čitanje knjiga, društvene igre i sve ostalo što smo prikazali u spotu”, dodaje  Ognjen Milovanović.

O poruci koju ovogodišnje ostvarenje šalje govorio je i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević. Navodi da je oduševljen dubinom poruke, ideje, produkcijom i slikom muzičkog spota “Iz(b/z)or”.

“Ovo je jedan rad pred kojim se možemo pokloniti i posebno možemo zaključiti da su poruke ovoga spota nešto što je jako opominjujuće za sve nas i nešto što će odrediti našu budućnost i nešto što određuje našu budućnost. Mi malo stariji dolazimo iz civilizacije knjige, a vi mladi uzlazite u civilizaciju slike i dolazite iz civilizacije slike. Nalazimo se tačno na prelazu te dve epohe i od njih će zavisiti naša sudbina. Možete li da zamislite svoj život bez mobilnog telefona? To je ključno pitanje, a ovaj spot poručuje da je to moguće i da je to važno. Dopusti te mi da nekako sa zebnjom ispratim onaj kadar kada se spušta knjiga na pod i kada ostajete zaleđeni, zamrznuti pred telefonima i kada ti telefoni preuzimaju vaš um  i vaše saznanje. Ono što je jako jako važno jeste da ćemo izgleda, i da već sada, iz tehnike i aparata uzimamo gotove slike, gotovo znanje, sve nam je tamo pohranjeno ništa nemamo, a ovaj spot je pokazao kako na drugoj strani postoji kreativnost, kako postoji ljubav, kako postoji  ono čega u telefonima nema, a to je istinska zajednica i susret”, navodi Rakočević.

Prema rečima Živojina Rakočević muzički spot “Iz(b/z)or” je vrh Škole filmske magije

“Hvala svima što su tu i što imaju hrabrosti, ljubavi, poštenja da pošalju poruku – neće nas porobiti tehnologija, ona je sa nama ali nas neće obuzeti”, rekao je Rakočević.

Predavači kažu da su se i ove godine trudili da svoja iskustva, znanja i veštine na moderan i elokventan način prenesu ovogodišnjim polaznicima.

“Kao neko ko je u Školi filmske magije od samog početka, od pre osam godina, htela bih da kažem da je svaka generacija pokazala visok nivo kreativnosti i istrajnosti i hrabrosti da se uhvati u koštac sa pravljenjem filmskih dela i bravo za ovogodišnji spot. Da ne bude zabune mi kao mentori nismo učestvovali u idejnom pravljenju ovog spota, sve su polaznici sami smislili mi smo tu bili samo da ih usmerimo i pomognemo im da izvedu ono što su zamislili”, rekla je mentorka  kamere i produkcije muzičkog spota Bojana Andrić.

“Za razliku od prošlih godina raste interesovanje i za ostale  sektore. Sad je taj broj zainteresovanosti za druge sektore veći što je divno i što znači opet da ima osoba mladih koje nisu opsednute telefonom nego im mozak radi, prepoznaju bogastvo i u drugim sektorima  za film”, rekao je mentor glume Mihailo Laptošević.

Ovogodišnja “Škola filmske magije” trajala je od 25. do 30 avgusta, a održana je pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva kulture, a u organizaciji Doma kulture „Gračanica“ i „Gargantua films-a“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica