Preporuke Instituta za javno zdravlje tokom toplotnog talasa

Toplotni talas iz Južne Afrike stigao je ovih dana i u region. Iz Instituta za javno zdravlje Kosova preporučuju oprez, posebno hroničnim bolesnicima.

Preporuke Instituta za javno zdravlje Kosova su da se izbegava boravak napolju u periodu od 10 do 17 časova, posebno starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Od početka nedelje na Kosovu se beleže temberature veće od 30 stepeni. Već oko 10 sati na centralnom Kosovu je izmereno 28 stepeni. Očekuje se da maksimalna dnevna temperatura danas bude 35 stepeni.

Narednih dana se predviđa porast dnevnih temperatura.

“Visoke temperature koje vladaju u letnjoj sezoni negativno utiču na ljudski organizam, posebno na starije. Produženo izlaganje suncu može da izazove toplotni udar koji dovodi do dehidracije tela, što rezultira grčevima, povraćanjem, dijarejom, osipom i opekotinama kože, komplikacije u kardiovaskularnom sistemu i oštećenja bubrega”.

Starijim osobama se preporučuje da prilikom boravka napolju moraju zaštiti glavu, a preporučuje se i lagana odeća. Napominje se da je potrebno uzimati 2 litre tečnosti dnevno, najbolje vode. Takođe se preporučuje izbegavanje začinjenih i slanih jela, kao i slatkiša. Međutim, preporučuje se što više konzumiranja sezonskog voća i povrća.

Iz Instituta za javno zdravlje ističu da je neophodno slušati savete lekara, te rednovno meriti krvni pritisak.

“Pojava glavobolje, umora, vrtoglavice i dehidracije, suvih usta i kože alarmantni su znaci za starije osobe, posebno kada je osoba bolesna i ima funkcionalne smetnje, tada pacijenta treba obavestiti svom porodičnom lekaru ili najbližem urgentnom centru”, kažu iz Instituta.

Jedna od preporuka Instituta za javno zdravlje je i redovno održavanje lične higijene.

Što se fizičke aktivnosti tiče, preporučuje se hodanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Izvor :
Kim