Preminuo Silvio Berluskoni

Bivši premijer Italije Silvio Berlskoni je preminuo danas u bolnici San Rafaele u Milanu u 86. godini, prenose italijanski mediji.

Berluskoni je prvi put došao na funkciju 1994. i vodio četiri vlade do 2011. godine.

Predvodio je stranku desnog centra Forca Italia koja je ušla u koaliciju pod premijerkom Đorđom Melonijem nakon izbora prošlog septembra, kada je izabran u gornji dom Italije, u Senat.

Bivši premijer Italije je prošlog petka hospitalizovan, kako bi obavio „planirane testove“ u vezi sa hroničnom mijelomonocitnom leukemijom od koje već neko vreme boluje.

Sve afere koje su obeležile život Berluskonija

U lavirintu italijanske politike, Silvio Berluskoni je bio vrhunski trgovac, čovek koji je spojio poslovni i javni život – kao niko drugi.

Njegova ličnost privlačila je italijansko biračko telo, koje je nastavilo da ga podržava uprkos optužbama o korupciji i dvostrukom poslu, piše BBC.

Četiri puta je bio premijer, i svaki put kada se činilo da je njegova politička karijera gotova, uspeo je da demantuje svoje kritičare i da se vrati.

Devet godina nakon što mu je zabranjeno obavljanje javne funkcije zbog poreske prevare, vratio se u parlament, izabran je u italijanski Senat pre nego što je napunio 86 godina, u septembru 2022.

Ali često je njegov privatni život – njegova naklonost da se okružuje prelepim mladim ženama i seksualni skandali koji su usledili – dospeli na naslovne strane širom sveta.

Berluskoni, koji je preminuo u 86. godini, bio je medijski mogul, vlasnik fudbalskog kluba i biznismen milijarder koji nikada nije odustajao od politike – i decenijama je pomagao u oblikovanju imidža Italije.

Izvor :
N1, BBC, Kim