Preminuo pevač Marinko Rokvić

Pevač Marinko Rokvić preminuo je u 68. godini. Pevač je nedavno smešten u Klinički centar, a njegovo stanje proteklih dana je bilo kritično. Rokvićeva karijera trajala je više od 40 godina.

Povodom smrti Marinka Rokvića oglasila se i njegova porodica koja je saopštila da je poznati pevač preminuo od raka pankreasa.

„S velikom tugom obaveštavamo javnost da je naš voljeni suprug, brat, otac i deda Marinko Rokvić, preminuo jutros nakon teške borbe sa kancerom pankreasa. Porodica u ovom neizmerno teškom trenutku moli da poštujete njenu privatnost. Detalji o datumu održavanja sahrane biće naknadno objavljeni“, navodi se u saopštenju.

Rođen je 1954. godine u Bosanskom Petrovcu. Po završetku osnovne škole došao je u Beograd, u želji da upiše muzičku školu. Međutim, sva mesta su bila popunjena, osim na odseku za klarinet, ali se Marinko ipak odlučio za elektrotehničku školu i učlanio se u kulturno-umetničko društvo „Nikola Tesla“ u kom je pevao.

Prvu ploču snimio je 1974. godine. Tri godine kasnije na festivalu Ilidža stekao je popularnost sa pesmom Momak veseljak, a naredne je izveo jedan od hitova koji će mu obeležiti karijeru – Zanela me svetla velikoga grada.

Ubrzo su došli i hitovi Snegovi beli opet veju i Da volim drugu ne mogu, koja je dostigla tiraž od 600.000 primeraka.

Rokvić je tokom višedecenijske karijere otpevao veliki broj pesama, objavio 21 studijski album i stekao status jednoj od najboljih pevača narodne muzike.

Skitnica, Svađalice moja mala, Potražiću oči zelenije, Polomio vetar grane, Jedina moja, Ti za ljubav nisi rođena, Ljubav stara srce para, Tri u jednoj, samo su neki od velikih hitova koje je Rokvić otpevao.

Četrdeset godina karijere obeležio je 2015. godine koncertom u Centru „Sava“. Dobitnik je mnogih priznanja, a 2019. godine uručena mu je nagrada za životno delo Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Njegovi sinovi, Nikola i Marko, takođe su popularni pevači narodne i pop muzike.

Izvor :
RTS