Preminuo Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja i nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji iznenada je preminuo u 52. godini. Zukorlić je bio i poslanik i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Zukorlić je preminuo od posledica srčanog udara nakon održanog predavanja na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru.

„Danas, 6. 11. 2021. godine, Alahovom odredbom, na Bolji svijet u Novom Pazaru preselio je velikan našeg vremena, naš lider, učitelj, vođa, otac, brat, prijatelj i svjetlo Allahove milost ovog vremena na dunjaluku akademik muftija Muamer-ef. Zukorlić“, navodi se na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Zukorlić je na čelu Mešihata bio do 2016. godine, kada je intenzivirao svoju političku karijeru.

Rođen je u selu Orlje kod Tutina 15. 02.1970. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu.

U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, a postdiplomske studije u Libanu.

Doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

Zukorlić je bio višegodišnji predavač grupe verskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (danas Fakultet za islamske studije), kao i profesor na katedri epistemologije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Bio je oženjen i za sobom je ostavio osmoro dece.

Izvor :
RTS