Preminuo Milutin Mrkonjić

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 79. godini, potvrdio je predsednik socijalista Ivica Dačić.

„Otišao je najveći među nama. Legenda Socijalističke partije Srbije i cele Srbije. Počasni predsednik Milutin Mrkonjić, naš drug i politički otac, naš Mrka. Hvala ti za sve, počivaj u miru“, napisao je Dačić na Instagramu.

Mrkonjić je preminuo na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, gde se poslednjih nedelja lečio zbog izraženih srčanih smetnji i tegoba.

Od brojnih državnih i partijskih funkcija koje je obavljao, Milutin Mrkonjić je ostao pre svega upamćen kao direktor Direkcije za obnovu zemlje u periodu posle bombardovanja 1999, kada je rukovodio rekonstrukcijom i izgradnjom pruga, mostova i drugih infrastrukturnih objekata. Ključne su saobraćajnice, most Varadinska duga u Novom Sadu, kao i nekoliko porušenih mostova na autoputu Beograd – Niš.

Mrkonjić je bio ministar saobraćaja i posle 2012. godine u Vladi Ivice Dačića, da bi 2013. bio smenjen odlukom SPS-a, koji ga je povukao iz Vlade, kada je on izjavio da je vojnik partije.

Od tada do danas bio je narodni poslanik.

Imao je 79 godina, rođen je u Beogradu i završio je Građevinski fakultet.

Izvor :
N1