Preminula igumanija manastira Gračanica Teodora

Noćas je u Beogradu, posle duge i teške bolesti, preminula igumanija Manastira Gračanica shi monahinja Teodora (Žarković). Mati Teodora će biti sahranjena sutra na monaškom groblju Manastira Gračanica.

Igumanija Teodora je jedna od najpoznatijih i najuticajnijih monahinja Srpske pravoslavne crkve u posleratnom periodu. Rođena je 1940. godine u selu Raklja kod Aleksandrovca, a 1955. godine kao dvanaestogodišnja devojčica, odlazi u manastir. Sa 15 godina dolazi u Gračanicu, gde zajedno sa igumanijom Tatijanom i sestrinstvom održava manastir koji se faktički zaposele tadašnje komunističke vlasti i gotovo oduzele imanje i zemlju.

Mati Teodora i sestrinstvo žive u jako lošim uslovimai bez osnovnih sredstava za život, ali ne odustaju od jedne od najpoznatijih zadužbina kralja Milutina i čuvaju nasleđe ove jedinstvene svetinje srpskog naroda.

Paralelno sa obnovom manastira Gračanica, igumanija Teodora je započela široku misiju obnove crkvenog života koji je potpuno zapusteo. Ona nasuprot vremenu i komunističkoj ideologiji obilazi svaki dom na centralnom Кosovu i, u velikoj meri, preuzima ulogu sveštenika podstičući narod da se krštava, venčava, da prima sveštenika u svoj dom.

Staranje i upornost monahinja sprečili su da manastir Gračanica postane muzej, a vremenom tadašnje vlasti napuštaju manastir i počinje povratak oduzete zemlje. Mati Teodora sa tadašnjom igumanijom Tatijanom se posebno stara o gostoprimstvu. Niko iz zadužbine Svetog kralja Milutina nije otišao gladan i žedan, monahinja Teodora, uvek nasmejana i puna reči utehe, postaje široko prepoznatljiva i prihvaćena zbog svoje dobrote i milosrđa.

Ona decenijama vodi manastirsku ekonomiju, pomaže sirotinju a poseban ugled je uživala među studentima Univerziteta u Prištini. Bombardovanje NATO pakta 1999. godine u potpunosti je promenilo život manastira. Bombe padaju u njegovoj neposrednoj blizini, narod se povlači iz gradova a mnoge izbeglice utočište pronalaze u manastiru koji postaje neka vrsta središta duhovnog i političkog života Srba na Кosovu i Metohiji. Sedište Eparhije raško-prizrenske seli se iz Prizrena u Gračanicu. U tom periodu se dočekuju gosti i zvaničnici iz celog sveta, dok se istovremeno pomaže sirotinja u potpuno izolovanim sredinama Кosova i Metohije.

Zaslugom igumanije Teodore vraćen je deo imanja Manastira Gračanica na kom je u proteklih nekoliko godina Episkop raško-prizrenski Teodosije podigao novu ekonomiju i pokrenuo proizvodnju hrane.

Mati Teodora će biti sahranjena sutra na monaškom groblju Manastira Gračanica nakon Svete arhijerejske Liturgije koja počinje u 9.00 časova.

Izvor :
Kim