Premijer Irske u Prištini: Kosovu je mesto u Evropskoj uniji; Dijalog od vitalnog značaja za obe strane

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Irske Leom Varadkarem da je zatražio od svog irskog kolege podršku za status kandidata u Evropskoj uniji. Kurti je rekao da Kosovo i Irska imaju velike sličnosti i da je Kosovo inspirisano razvojem Irske.

„Između globalne nesigurnosti i pretnje koje su na evropskom kontinentu Irska stoji kao jedan testament snage jedinstvenosti i stabilne angažovanosti za napredak. Ekonomski razvoj i socijalni napredak u poslednjim decenija učinila je Irsku kao izvor motivacije za mnoge zemlje, to pripada i vođstvu premijera Varadkara koji nosi jedan talas pozitivnih promena. Irska je ispiracija za nas i sa njom imamo sličnosti koje delimo“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da u budućnosti očekuje produbljivanje prijateljstva sa Irskom.

„Mi se nadamo da ćemo produbiti prijateljstvo između naše dve zemlje i da naučimo što više iz iskustva i uspeha Irske. Irska podržava Kosovo i za članstvo u Savetu Evrope gde smo mi adresirali tokom predsedništva upravo Repubike Irske kao i članstvo u EU gde smo tražili podršku za status kadidata. Današnji sastanak je bio dobra prilika da razgovaramo o našim odnosima i da ih produbimo, kako u ekonomskoj i komercijalnoj sferi, tako i u kulturnoj, političkoj i diplomatskoj sferi“, rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine Kurti je rekao da insistira na potpisivanju Osnovnog sporazuma sa Srbijom koji je postignut 27. februara u Briselu jer želi pravnu sigurnost da će sporazum biti sproveden i da neće biti prekršen.

„Mi želimo normalne odnose sa našim severnim susedom Srbijom i normalni odnosi su dobrosusedski evropski odnosi. To je važno za mir, bezbednost i evropske integracije koje predstavljaju i našu sudbinu i naš cilj. 27. februara dogovorili smo Osnovni sporazum, a 18. marta dogovorili smo Aneks za implementaciju. Problem je što je od 11 članova Osnovnog sporazuma Srbija prekršila najmanje osam. Potrebna nam je pravna sigurnost ne samo za sprovođenje, već i za uvažavanje i nekršenje. Zato smo tražili potpisivanje sporazuma. Normalizacija mora da bude normalna, pa insistiramo da na potpisivanju. Pozivam Evropsku uniju da uvek reaguje, čak i u malim prekršajima koji mogu biti učinjeni, a oni su, nažalost, brojni, a nisu ni mali“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da Zajednica srpskih opština nije glavni prioritet za normalizaciju odnosa sa Srbijom već konačni sporazum.

„Svi oni koji izvade Zajednicu srpskih opština iz paketa štete Kosovu. Ne možemo da iznesemo Zajednicu iz paketa i da bude prioritet za vreme ili da bude u centru zbog prostora na stolu za pregovore. Zajednica nije top prioritet normalizacije, osnovni sporazum je. Stoga sve moje kolege, ne samo na Kosovu ja molim da ne iznose draft statut ili Zajednicu srpskih opština kao jedno pitanje“, rekao je Kurti.

Premijer Irske Leo Varadkar rekao je da je Kosovu mesto u Evropskoj uniji i da će Irska rado podržati Kosovo za članstvo u Savetu Evrope.

„Premijer Kurti i ja smo se složili da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji i u Savetu Evrope i jedva čekam da podržimo Kosovo da bude članica Saveta Evrope ove godine i da počinemo sa procesom pregovora sa Evropskom unijom za članostvo i tamo. Kosovo pokazuje povećenost prema evrospkim vrednostima, uskladili ste i politike bezbednosti sa onima iz Evropske unije što je veoma važno i znam da ste vi imali i pritiske za to i ovo će uticati na naše ocenjivanje u budućnosti. Videćemo o vladavini prava i tretiranja nevećinskih zajednica i to je jedno dobro merilo za posvećenost jedne zemlje za demokratsko društvo“, rekao je Varadkar.

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine Varadkar je rekao da je dijalog od vitalnog značaja za obe strane.

„Dijalog između Prištine i Beograda je od životne važnosti kako bi se postigla jedna usklađenost i kako bismo imali dalji razvoj i na Kosovu i u Srbiji. Iznad svega mislim da je ova godina važna godina, da stabilnost bude konsolidovana na Kosovu i ne želim da vidim vraćanje na nasilne scene koje su viđene u septembru ali i u maju prošle godine“, rekao je Varadkar.

Varadkar je rekao i da se Irska zalaže za ukidanje mera protiv Kosova.

„Verujemo da ograničavajuće mere koje su uvedene moraju da se odstrane i to je stav koji sam rekao i premijeru, ali i službeno sam istakao. Jako je bitno da opštine izaberu gradonačelnike i da oni budu izabrani na demokratski način i da zastupaju ljude koji žive po tim zonama. Želim da vidim da se formira Zajednica ali u kordinaciji sa tim zonama. Ja ne želim da vidim da imamo mikro državu unutar države jer to ne bi bilo nešto što je korisno u budućnosti“, rekao je Varadkar.

Nakon sastanka sa Kurtijem u prvoj poseti Kosovu irskog premijera je dočekala i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Izvor :
Medija centar Čaglavica