Pregovori Kosova i Srbije: Bisljimi i Petković u utorak u Briselu

Susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine zakazan je za utorak 4. aprila u Briselu, potvrdili su zvaničnici Evropske unije (EU).

Prištinski pregovarač, Besnik Bisljimi (Bislimi) i beogradski, Petar Petković, otići će u Brisel sledeće nedelje kako bi “razgovarali o narednim koracima u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, rečeno je novinarima u sedištu EU.

U ponedeljak, 28. marta, portparol EU Peter Stano najavio je sastanak glavnih pregovarača za narednu nedelju, potvrdivši da oni dolaze na poziv facilitatora EU.

Susret glavnih pregovarača je prvi nakon sastanka u Ohridu, gde su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti dogovorili o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Njih dvojica su prethodno krajem februara u Briselu prihvatili evropski predlog za normalizaciju odnosa.

Nakon susreta u Ohridu visoki predsatvnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) je podneo izveštaj pred ministrima inostranih poslova država članica EU, a potom i šefovima država i vlada zemalja EU.

Na samitu koji je održan 23. i 24. marta u Briselu, lideri EU su pozdravili postizanje dogovora lidera Kosova i Srbije, i pozvali su obe strane da “ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”.

Izvor :
RSE, Radio Kontakt plus