Predstavnici opština sa Kosova u poseti Republici Srpskoj

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je juče ugostio predstavnike Privremenih organa opština Peć, Lipljan i Priština, koji su doputovali u Bijeljinu povodom proslave Dana Republike Srpske.

Tokom razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine, dogovoreni su dalja saradnja, uzvratna poseta, kao i druženje vršnjaka Republike Srpske i Kosova i Metohije kroz međusobne posete.

„Posebne veze, poverenje, saradnja, snažan su impuls i samo neki od razloga da se ponovo sretnemo u božićne dane i dogovaramo dalje planove u godini pred nama“, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

„Na osnovu povezanosti koja je uspostavljena, mi ćemo ciglu po ciglu graditi i učvršćivati stub vere, tradicije i svega onoga što povezuje srpski narod koji živi u Republici Srpskoj i našu braću i sestre sa KiM. Zato je danas posebna čast bila razgovarati sa našim gostima, predstavnicima dve opštine i jednog grada sa KiM-a. Ujedno smo se obavezali da ćemo u toku godine uzvratiti posetu“, istakao je on.

Petrović je najavio i posetu dece iz Republike Srpske vršnajcima na KiM i obrnuto.

„Povezanost izgrađena na taj način odjekuje u večnost, a večnost je Pećka Patrijaršija, kao i svaki trag srpske stope na KiM, koja je bila i ostaće srpska kolevka“, dodao je Petrović.

Povodom Dana Republike Srpske svim građanima, uz zahvalnost gradonačelniku Bijeljine na gostoprimstvu, čestitke su uputili predstavnici opština sa Kosova.

„Neka je srećan rođendan Republici Srpskoj, da ostane i opstane onakva kakva je i do sada bila. Mi smo vezani međusobno, kao Srbi. Mi, sa Kosova i Metohije smo osetili situaciju sličnu kao i vi iz Republike Srpske i zato je naša bratska ljubav i međusobna podrška tako čvrsta. Siguran sam da će tako i da ostane“, zaključio je predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević.

„To je veliki praznik, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za čitav srpski narod. Čast i sloboda je odbranjena 9. januara“, naglasio je Novak Živić, predsednik Privremenog organa grada Priština.

Petković čestitao Dan Republike Srpske

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je 9. januar, Dan Republike Srpske i poručio „da su braća sa Kosova i Metohije uz Srpsku“.

On je na svom Fejsbuk profilu čestitao prvih 30 godina Republike Srpske.

„Na srpskom mučeništvu sazdana, odolevaš istrajno svim nedaćama u najtežim vremenima! Tvoja braća s Kosova i Metohije uz tebe su i dele sva stradalništva i pregnuća da ostaneš svetitelj srpstva“, napisao je Petković povodom Dana Republike Srpske.

Izvor :
Radio Goraždevac, RTV KIM