Predstavljen Izveštaj o učinku 38 opština na Kosovu

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Eljbert Krasnići je predstavio Izveštaj o učinku opština i rekao da su rezultati bolji u odnosu na prethodne godine.

Izveštaj je obuhvatio 38 opština na Kosovu, rekao je Krasnići i dodao da će opštine imati koristi od granta za dobar učinak (rezultat), prenosi Ekonomia Online.

„Merenje (učinka) je proces od posebnog značaja. Izveštaj je obuhvatio 19 oblasti opštinske nadležnosti. Posvećeni smo jačanju učinka opština i stoga će izveštavanje o učinku postati obavezno za opštine“, rekao je on.

Šef odeljenja za učinak i transparentnost Dielor Gaši je naveo da se primećuje povećana opštinska transparentnost.

„U ovom izveštajnom periodu prijavilo se 38 opština, sa izuzetkom opštine Severna Mitrovica, gde podaci nisu odobreni od strane gradonačelnika i kao rezultat toga nisu uzeti u obzir. U pogledu rezultata, ukupna prosečna ocena vršenja nadležnosti opština je 57,06 odsto. Opštine sa srpskom većinom pokazuju nizak procenat učinka zbog pogrešnog izveštavanja“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, izveštaji pokazuju da je 86% opštinskih puteva asfaltirano, da se 58% njih održava, a da je 75% domaćinstava priključeno na vodovodnu mrežu.

Opštine treba da se obrate pažnju na alternativni transport, lokalni ekonomski razvoj i posebno ravnomernu zastupljenost polova.

Izvor :
Ekonomia Online, Kim