Predsednik Bugarske: Dijalog i sprovođenje potpisanih sporazuma jedini način za rešavanja problema Kosova i Srbije

Bugarska insistira nadijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema između Kosova i Srbije i paralelno širokom sprovođenju do sada potpisanih sporazuma, rekao je danas u Prištini predsednik Bugarske  Rumen Radev, koga je uz najviše počasti na trgu „Ibrahim Rugova“ dočekala predsednica Kosova Vjosa Osmani.

“Mislim da je to jedini put i jedina budućnost  našeg regiona. Mi smo kategorički protiv oružanih provokacija i nasilja. Izražavamo zabrinutost zbog situacije na severu Kosova. Primite i naše saučešće što je jedan kosovski policajac izgubio život u dešavanjima 24. septembra u Banjskoj. Mi insistiramo i na aktivnoj ulozi u intenzivnom dijalogu za pronalaženje prihvatljivih rešenja za sve, što garantuje stabilnost i u tom smislu politike treba da budu transparentne i objektivne svih strana”, rekao je Radev.

Predsednik Bugarske rekao je i da “Evropska unija ne može sebi da dozvoli da Kosovo ostavi u pozadini” kada je reč o ubrzanoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ističući da će Bugarska nastaviti da podržava Kosovo ka evroatlantskim integracijama.

“Bugarska je jedan od motora za učlanjenje svih država Balkana u Evropskoj uniji. Pozdravljam napore Kosova, znamo koliko je teško da realizujete sve reforme u oblasti pravosuđa, administraciji, korupcije, organizovanog kriminala. Bugarska će nastaviti da bude uporna pred evropskim institucijama i da svi uspesi da budu uzeti u obzir. I u tom složenom geopolitičkom kontekstu ne možemo da dozvolimo sebi da ostavimo da Kosovo bude u drugom planu tim pre u oblasti sigurnosti”, naveo je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani se najpre zahvalila Bugarskoj na “izuzetnom doprinosu izgradnji države” i dosadašnjoj saradnji, ističući da se nada da će se ona nastaviti i u budućnosti.

“Mi vidimo Bugarsku kao prijateljsku državu, kao partnera i kao saveznika. S toga smo spremni i entuzijastični  za pozitvne pomake u različitim oblastima bileteralnog partnerstva od ekonomije, energetike do oblasti bezbednosti i odbrane. Možete uvek računati na Kosovo kao na posvećenog partnera na osnovu zajedničkih vrednosti”, rekla je Osmani.

Osmani je govoreći o briselskom sporazumu istakla “da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, ali da Srbija ignoriše sprovođenje sporazuma”, te dodala da je o tome pismeno obavestila međunarodnu zajednicu.

Predsednica Kosova navela je i da “samo članstvo svih država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO imati dugoročan efekat na mir i stabilnost u regionu”. Rekla je i da Kosovo računa na snažnu podršku Bugarske i u narednim koracima ka punopravnom članstvu u međunarodne organizacije.

“Poznavajući bezbednoste izazove kroz koje prolazi naš kontinet, a posebno naš region neophodno je da Kosovo načini korake napred ka članstvu u NATO, počevši od partnerstva za mir. Samo članstvo u NATO svih zemalja Zapadnog Balkana koje to žele pomoći će da ima dugoročan efekat na mir i stabilnost u našem regionu.. Kao što znate, Kosovo je već podnelo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji tako da očekujemo snažnu podršku Bugarske. Nadamo se da će i članstvo Kosova biti smatrano kao prioritet znajući da što bliže Zapadni Balkan bude Evropskoj uniji to će se više doprineti miru, stabilnosti i prosperitetu. Hrabro vođstvo i odlučne akcije naših saveznika u evropskoj porodici su neophodni kako bi se ubrzalo prihvatanje na osnovu zasluga demokratskih zamalja i regiona u Evropskoj uniji. Svako oklevanje će stvoriti vakum  namernim akterima priliku da destabilizuju ne samo Kosovo već i region i šire”, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Osmani je odgovarajući na pitanja novinara rekla da  postoje tendencije da se kaznene mere Evropske unije protiv Kosova, koje su i dalje na snazi, zloupotrebe za uslovljavanje osnivanja Zajednice srpskih opština. Osmani je rekla da da je Kosovo, kako je navela, ispunilo sve uslove koje je postavila Evropska unija za ukidanje mera, a koje su uvedene kao kazna zbog tenzije na severu.

“Postoji tendencija nekih da se mere sada zloupotrebe kao način da se Kosovo uslovljava potpuno drugačijim pitanjima od razloga zbog kojih je odlučeno da se uvedu na početku. Protivila sam se takvom pristupu čak i na samitu EU-Zapadni Balkan, jer će zapravo ova logika, kao kada je liberalizacija viznog režima korišćena da se Kosovo uslovljava pitanjima dijaloga, imati samo negativan efekat. Ono što su tražili od Kosova, to je ono što su nazvali deeskalacijom, već se dogodilo. Ako neko misli da je ukidanje mera uslovljeno bilo kakvom akcijom Kosova u okviru sprovođenja sporazuma, to će imati samo negativan efekat. Mere će morati da se uklone jer je Kosovo ispunilo tražene uslove”, rekla je Osmani.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani bugarski predsednik sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Izvor :
Medija centar Čaglavica