Predsednica Šubarić razgovarala sa ambasadorom Švedske: Neophodno formiranje ZSO

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić ugostila je danas novog ambasadora Švedske na Kosovu Jonasa Vesterlunda, sa kojim je razgovarala o različitim  lokalnim i političkim temama i pitanjima, ali i uspostavljanju konkretne saradnje, saopšteno je na sajtu Naša Gračanica.

Šubarić je najpre ambasadoru Vesterlundu poželela dobrodošlicu, kao i uspešan mandat, a potom ga upoznala sa trenutnom opštom situacijom u opštini Gračanica.

U korektnom i konstruktivnom razgovoru, predsednica Šubarić je istakla da su oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i bezbednost najveći prioriteti lokalne samouprave, a sve u cilju boljeg života građana.

Švedski ambasador složio se da su to oblasti za koje postoje potencijali za zajedničku saradnju i tom prilikom istakao je da je veoma važno raditi na inkluziji zajednica, žena i omladine u procesima donošenja odluka.

Govoreći o izazovima sa kojima se lokalna samouprava suočava, Šubarić je istakla problem sa rekom Gračankom u Lapljem Selu, kao i višegodišnji problem jalovine, a ambasador Vesterlund je obećao da će ispitati mogućnosti saradnje u rešavanju pomenutih problema, ali i drugih prioritetnih oblasti.

Razgovaralo se i o političkoj situaciji i Šubarić je tom prilikom istakala neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, kao mehanizma za rešavanje problema srpske zajednice.

Izvor :
Medija centar Čaglavica, Opština Gračanica