Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.

„Plan ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na severu Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Prvi korak predviđa da Kosovo i Srbija reafirmišu svoju posvećenost osnovnom sporazumu i Ohridskom dogovoru.

Drugo, Kosovo treba da povuče specijalne policijske snage, a Srbija da smanji borbenu gotovost oružanih snaga.

Treće, kosovskoj policiji treba omogućiti da zajedno sa snagama KFOR-a i EULEX-a, kako se navodi, „u potpunosti brine o redu i bezbednosti zemlje“.

Četvrto, treba otkazati proteste i staviti u funkciju opštinske funkcije i usluge za normalno funkcionisanje društvenog života, a istovremeno omogućiti pristup zaposlenima u opštine.

Peti korak je da gradonačelnici podnesu ostavke do leta ove godine, otvarajući put za vanredne opštinske izbore.

Šesti korak je da vanredni opštinski izbori budu održani ove godine.

Sedmi korak, OEBS će podržati izborni proces, kroz tehničku podršku kosovskim vlastima koje će organizovati izbore, čime će ojačati poverenje među zajednicama.

Osmi korak, OEBS će angažovati mlade u programe i procese pomirenja.

Deveti korak, OEBS će „staviti na raspolaganje svoje kapacitete za podršku implementaciji u dobroj volji odredbi koje su dve strane dogovorile i produžavanju dijaloga“.

Izvor :
Beta