Predsedavajući OEBS-a: Važno je nastavati dijalog i sprovesti dogovoreno

Predsedavajući OEBS-a ministar spoljnih i evropskih poslova Malte Ian Borg, pozvao je tokom svog boravka na Kosovu  na napredak u dijalogu između Beograda i Prištine. On je na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Misije OEBS-a u Prištini takođe naglasio potrebu za sprovođenjem briselskih dogovora i sporazuma.

Na pitanje novinara  da li Srbija krši Briselski sporazum protiveći se članstvu Kosova u Savetu Evrope, Borg je rekao:

“Ovde nije sada reč o tome da li se poštuju ili ne poštuju sporazumi ili se neko poštuje ili ne poštuje, stvar je u tome što Savet Evrope ima svoja pravila, svoju proceduru koju treba da ispoštuje i uskoro ćemo saznati kako je glasao Savet Evrope i koji su konačni rezultati”, rekao je Borg.

Borg je danas na Kosovu održao niz sastanaka kako sa najvišim zvaničnicima, tako i sa predstavnicima pojedinih lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva. Predsedavajući OEBS-a je podsetio na  dvadesetpetogodišnje prisustvo i uticaj ove misije  na Kosovu.

„Naš cilj je da se neguju mir i bezbednost u celom regionu OEBS-a, ali i van OEBS-ovih mreža, odnosno misija na terenu. Ugrađujemo naše vrednosti i naša načela u opipljive materijalne ishode i rezultate i mislim da je to jedna od najvažnijih poruka današnje posete Kosovu“.

Tokom sastanaka sa najvišim kosovskim zvaničnicima Borg je, kako je naveo, naglasio važnost partnerstva i pozitivnih odnosa koje OEBS neguje sa institucijama na Kosovu. Takođe, je istakao OEBS-ovu spremnost da podrži sve napore usmerene na zaštitu i promovisanje prava svih zajednica, naglašavajući to kao ključni aspekt misije na Kosovu.

„Pričali smo o našem partnerstvu i pozitivnim odnosima koji OEBS neguje sa svim ostalim institucijama. Takođe smo diskutovali o dijalogu pod okriljem EU između Beograda i Prištine, o bezbednosnim pitanjima, stabilnosti po pitanju regiona i posvećenosti dijalogu i tome da se krene sa primenom sporazuma odnosno da vidimo da se ostvaruje napredak. Što se tiče OEBS-a OEBS je spreman da podrži sva ova nastoajanja, takođe smo imali i jako bitan razgovor po pitanju zaštite i promovisanja prava svih zajednica, tako da ovo i dalje ostaje ključno kada govorimo o angažovanju sa zajednicama i angažmanu OEBS-a i same misije na Kosovu“, naveo je on.

Predsedavajući OEBS-a se u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Izvor :
Medija centar Caglavica