Povratak razrešenog direktora na funkciju uprkos zapošljavanju nastavnika sa falsifikovanim diplomama?

Iako je ispunio uslove za odlazak u penziju još pre tri godine, direktor OŠ „9. Maj“ u Rapči (opština Dragaš na Gori) Serani Vebija je još uvek na toj poziciji. Međutim, kako Radio Kim saznaje, priprema se imenovanje novog direktora, odnosno povratak Ramadanija Merdžana koji je 2017. godine smenjen sa te pozicije zbog radnog angažovanja dvojice nastavnika sa falsifikovanim uverenjima o stečenom visokom obrazovanju.

Na osnovu inspekcijskog nadzora izvršenog od strane prosvetnog inspektora Ministarstva obrazovanja Republike Srbije 2017. godine, a u koji je Radio Kim imao uvid, utvrđeno je da su falsifikovana uverenja nastavnika biologije Ali Ersana i nastavnika engleskog jezika Almi Ibrahimija i da je to tadašnji direktor Merdžan skrivao osam meseci.

U međuvremenu, odnosno 28.9.2017. godine Policijska uprava Prizren izmeštena u Kruševcu je obavestila Školsku upravu u Kosovskoj Mitrovici da je detaljnom proverom utvrđeno da uverenja o stečenom visokom obrazovanju dvojice nastavnika nisu validna. Ipak, kako saznajemo, Ali Ersan je vraćen na posao iako je pre pet godina dobio rešenje o prekidu radnog odnosa zbog falsifikovanja dokumenata. PU za Prizren podnela je i krivične prijave protiv navednih lica zbog falsifikovanja dokumenta, navedeno je u odluci.

Istovremeno, tadašnji direktor Ramadan Merdžan razrešen sa te pozicije, ali je ostao u školi gde i danas radi kao učitelj.

Prosvetni inspektor je takođe utvrdio i da su tokom mandata Merdžana nezakonito izabrani članovi organa upravljanja, te da direktor nije prekinuo nezakonito angažovanje nastavnika Ersana i Ibrahimija. U međuvremenu je, kako nam je potvrđeno, Merdžan je u istoj školu zaposlio i svoju suprugu.

Kako saznajemo od izvora sa Gore, poslanik u Skupštini Kosova Adem Hodža, inače visoko pozicionirani političar Jedinstvene goranske partije koji u opštinskom veću Privremenog organa Gora ima svoje kadrove, nastoji da Ramadana Merdžana vrati na poziciju direktora, uprkos svim nezakonitim radnjama koje se vezuju za njegov mandat.

Adem Hodža je u kratkoj izjavi za Radio kim rekao da o svemu tome ne zna ništa.

„Nemam veze za tim, nisam informisan. Stvarno nisam informisan“, kazao je Hodža.

Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo komentar nadležnih u Školskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor :
Kim