Poverenik za jezike na Kosovu: Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore krši Zakon i Ustav, ako je uklonilo srpski jezik sa zvaničnog sajta

Povodom informacije Medija centra da je ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore  uklonilo srpski jezik sa zvaničnog veb sajta i društvenih mreža poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović rekao je da je ovo ministarstvo „ukoliko je tačno da je ukinuta stranica na srpskom jeziku prekšilo Zakon o upotrebi jezika i Ustav Kosova“.

„Svi građani imaju pravo da se na oba službena jezika pravovremeno informišu preko kanala za komunikaciju koja ministarstva koriste, tako da to jeste kršenje zakona“.

Mladenović je za Medija centar istakao je da će u vezi sa ovim slučajem Kancelarija poverenika za jezike pokrenuti „svoje redovne procedure“.

„Prvo ćemo tražiti objašnjenje od ministarstva, kako bi dali preporuke i ukoliko one ne budu sprovede videti da li postoji mogućnost kažnjavanja  odgovornih,  jer sa tim ministarstvom već određeno vreme i imamo probleme kada je u pitanju komunikacija mejlom odnosno slanje saopštenja i obaveštenja medijima“, rekao je Slaviša Mladenović. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica