Pošta Kosova proširila poslovanje na severu Kosova, poslovnice u svim opštinama

U mestu Banjska u Opštini Zvečan, prošlog meseca je otvorena poslovnica Pošte Kosova. Nekadašnja kancelarija TO Zvečan u sklopu hotela i restorana Rajska Banja, sada je ekspozitura ove kosovske kompanije.

Kompleks Rajska Banja, bio je jedno od omiljenih odmarališta, kao i jedino banjsko lečilište na Severu.

Njega je, međutim, Agencija za privatizaciju plombirala u decembru prošle godine, uz navode da se radi o imovini Trepče. Potom ga je dala u zakup kosovskog MUP-u.

Kompleks zapravo nije bio u funkciji, odnosno policija ga je kontrolisala još od 24. septembra prošle godine. Tada je došlo do sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije

U danima kada bi se, godinama unazad, letnja kupališna sezona ovog odmarališta zvanično otvarala, jedino što se građanima Severa Kosova ove sezone može otvoriti su žuta vrata Pošte Kosova.

Specijalac umesto poštara

KoSSev portal je prošle nedelje posetio ovu poslovnicu nešto posle 16.00 časova. Tamo su nas, međutim, dočekali pripadnici specijalnih jedinica uz informaciju da je ekspozitura zatvorena, odnosno da radi do 16.00 časova. Informisali su nas i o uslugama koje pruža pošta, te su nam uručili flajer.

Pitanja i polovični odogovori?

KoSSev portal se još prošle nedelje obratio Pošti Kosova, sa pitanjima o tome kako su njima i od koga date prostorije plombiranog kompleksa Rajska Banja, kada je otvorena ekspozitura, koje usluge nude građanima, da li planiraju otvaranje novih poslovnica na Severu Kosova.

Mnoga od ovih pitanja ostala su bez odgovora, uključujući i kada je otvorena ekspozitura, koje usluge nude građanima, te da li su planirali otvaranje novih poslovnica.

Na pitanje o tome ko im je omogućio da koriste prostorije kompleksa, iz Pošte su samo naveli da je to „učinjeno u saradnji i saglasnosti nadležnih organa na lokalnom i centralnom nivou“.

Iz kosovske pošte naveli su za KoSSev da posluju sa mrežom ekspozitura širom Kosova.

„Ispostave nude poštanske usluge javnosti, finansijske usluge u okviru licenci koje imamo od nadležnih regulatora“.

Poručuju da je, u okviru planova za unapređenje poslovanja, mreža pošta i šaltera u okviru institucija proširena za „nekoliko desetina tačaka“.

„Posvetili smo dužnu pažnju svakoj opštini, bez razlike. Fokus je na građanina i najbolji mogući doseg“, naveli su.

Ispostave u svim opštinama na Severu Kosova?

Pošta Kosova tvrdi da se to odnosi i na opštine u kojima živi većinski srpska zajednica, odnosno da su mrežu poslovanja proširili i u svim opštinama na Severu Kosova.

„Vredi pomenuti sledeće opštine u kojima smo proširili našu mrežu: Gnjilane, Gračanica, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, Banjska, kao i na graničnim prelazima: Jarinje, Brnjak, Bela Zemlja. Ove pošte i šalteri su otvoreni u saradnji i saglasnosti nadležnih organa na lokalnom i centralnom nivou“, naveli su iz Pošte Kosova.

U odgovoru, međutim, nije precizirano gde se tačno nalaze ekspoziture, odnosno šalteri i poslovnice ove kompanije u opštinama na Severu Kosova.

Gde su poslovnice?

Na veb sajtu Pošte, međutim, dostupni su podaci o lokacijama ekspozitura po regionima.

Kada je reč o regionu Mitrovice, odnosno Severu Kosova, za svaku opštinu izlistana je po jedna poslovnica uz naziv ulice, ali ne i broj.

Prema podacima Pošte, jedna poslovnica u severnom delu Mitrovice smeštena je u ulici Nemanjina, u Zubinom Potoku uz magistralni put u sklopu policijske stanice, u Leposaviću u ulici Vojske Jugoslavije, a u Zvečanu u Cara Dušana.

Na ovoj listi se ne nalaze informacije o ekspozituri u Banjskoj.

U poslednje tri godine zapošljeno 7 Srba

Pošta Kosova zapošljava 927 radnika, među kojima su, kako tvrde, i pripadnici nevećinskih zajednica.

„Svi ovi, muškarci i žene, bez razlike, okosnica su našeg rada i uspeha“, poručuju.

Tvrde da je u poslednje tri godine, putem tri javna konkursa, angažovano sedam osoba iz srpske zajednice. Reč je o šalterskim radnicima i poštarima. „Te žene i muškarci – naše kolege, danas su deo naše velike porodice od 927 zaposlenih. Mi, kao menadžment, računamo na njihov doprinos daljem širenju preduzeća“, poručuju

Izvor :
Kossev