Posledice prekomerne upotrebe digitalnih uređaja po zdravlje dece

Računari, „pametni“ televizori i telefoni, kao i tableti neizostavni su deo naše svakodnevnice. Koliko je prekomerna upotreba digitalnih uređaja štetna po zdravlje mladih i dece za Kim radio je govorila doktorka opšte medicine Milica Kapetanović. Ona je naglasila da ih treba koristiti samo kada su neophodni, a da ih kod dece, posebno one najmlađe, valja zameniti igrom.

Zbog nedostatka vremena, želje da imaju „svojih pet minuta“, ali i u situacijama kada treba smiriti dete roditelji sve češće posežu za takozvanim „pametnim“ telefonima.

Do dva sata dnevno ispred ekrana

„U današnje vreme kada svi koriste telefone na svakom koraku, neminovno je i da su deca izložena ekranima. Dete koje provede manje od dva sata ispred ekrana, neće imati problema u razvoju i to je vreme koje treba poštovati kada su deca i ekrani u pitanju. Ekran, sam po sebi, ne može da naudi detetu, kao ni njegovom razvoju, ali njegova preterana upotreba može. Zato, ograničite detetu dnevnu izloženost ekranu“, kazala je doktorka Kapetanović.

Deca najbolje uče, usavršavaju nove veštine i razvijaju sposobnosti kroz interakciju sa roditeljima i okolinom. Tako uče odnose uzroka i posledica, kako da se nose sa emocijama, pravilne rutine hranjenja i spavanja, usvajaju temelje za socijalizaciju i još mnogo toga. Kada koriste mobilne telefone interakcija se bitno smanjuje, pa deca propuštaju priliku da nauče važne lekcije koje utiču na njihov razvoj.

„Slobodno vreme se može koristiti za igru sa igračkama, za učenje novih pesmica ili razvijanje govora zajedno sa roditeljima. Od ekrana i telefona ne možemo pobeći, ali zato možemo naučiti da ih koristimo pametno i mi odrasli, kako bi tome naučili i našu decu”, dodala je dr Kapetanović.

Problemi mentalni i fizički

Prekomerna upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene, mentalne i fizičke, probleme. Smanjena pažnja i koncentracija mogu dovesti do poteškoća u učenju, ali i smanjene socijalne interakcije.

Što se tiče fizičkih problema, neki od mogućih su: bolovi u leđima i vratu zbog dugotrajnog sedenja u neprirodnom položaju, razvoj reumatskih tegoba i deformacija zglobova i tetiva, smanjenje mišićne mase i pojava prekomerne težine koja može dovesti do poremećaja insulina i ranog razvoja dijabetesa. Takođe, postoji i rizik od oštećenja vida zbog dugotrajnog gledanja u ekran, ali i oštećenja moždanih ćelija i poremećaja rada hipofize i štitne žlezde. Poremećaji sna i hronični umor su primetni odmah u prvih 48 do 72 sata nakon prekomernog gledanja u ekran.

„Ekrani utiču na moju decu“

Roditelji sa kojima smo razgovarali su za Kim radio rekli da svojoj deci ne dozvoljavaju da provode previše vremena pred ekranima. Ipak, neki od njih su doživeli i neprijatna iskustva.

„Zbog gledanja crtanih filmova 30 minuta dnevno moje dete je pre druge godine života imalo razvojnu disfaziju. Živela je u svetu crtaća, nije želela da priča“, kazala je Irena Mirković Srdić iz Beograda.

Kako je navela, iako su joj deca sada tinejdžeri, redovno proverava šta gledaju, slušaju i pretražuju na internetu.

„Primetila sam da ekrani utiču na moju decu. Sin je užasno nervozan kada igra igrice, ne izlazi iz kuće“, dodala je Mirković Srdić.

Jelena Ristić iz Gračanice je navela da za sada nije imala loše iskustvo sa decom kada su ekrani u pitanju.

„Ograničavam im vreme pred ekranima, gledam da to bude sat i po vremena. Igraju igrice ili gledaju crtane filmove“, kazala je ona.

Ristićeva je dodala da njeni mališani posvećuju vreme i ostalim aktivnostima.

„Moja deca su mala, ali idu u školu i vrtić, pa imaju i njihove male obaveze. Ipak, mora da postoji neka granica. Ako bih primetila da ekrani imaju bilo kakav negativan uticaj na njih, naravno da bi to bilo minimalno ili bi im uskratila“, rekla je ona.

Gugl je pre više godina predstavio besplatnu aplikaciju Femili link (Family link) koja omogućava roditeljima da postave vremenske ograničenja za upotrebu niza digitalnih uređaja od strane svoje dece, ali i da prate njihove aktivnosti na internetu. Takođe, ona omogućava još i blokiranje određenih aplikacija i veb sadržaja, kao i praćenje lokacije deteta. Naravno, za to je neophodno da su vaš i uređaj vašeg deteta povezani na svetsku računarsku mrežu.

Izvor :
Kim