Posle suspenzije kosovskog policajca i izveštaja o tretiranju uhapšenih Srba, Svećlja: „Republiku Kosovo svi cene kao najdemokratskiju državu na Balkanu“

„Republiku Kosovo svi cene kao najdemokratskiju državu na Balkanu, koja čuva i promoviše osnovne vrednosti i principe ljudskih prava“, ovo tvrdi u nedeljno jutro Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Poruka stiže posle svedočenja srpskog oficira za vezu u Prištini Dejana Pavićevića za Večernje novosti: „Zatočene Srbe zverski su maltretirali Kurtijevi policajci, to je nešto što životinja ne bi uradila“.

„Ovaj posao radim deset godina i mnogo puta sam obilazio ljude po zatvorima, u životu sam video kroz razne poslove svašta, ali ovo je bestijalno iživljavanje nad nekim. Bukvalno bestijalno iživljavanje. M.M.L. je najgore prošao. Ono je jedno zversko maltretiranje šta su njemu radili“, kazao je.

Govoreći o njegovom slučaju naveo je da se radi o krivičnom delu „pokušaj ubistva“:

„Sva je sreća da je taj čovek ostao živ. Njega su udarali u glavu kundakom, nogama. Njegova jedina sreća je što je on čovek izuzetan sportista, što je u kontaktnom sportu i što je imao kroz sport susret sa udarcima. Naravno, ne takvim, zverskim iživljavanjem. Da nije sportista i da se nije bavio sportom kojim se bavi, on živ ne bi bio“.

Sastavio je izveštaj o ovonedeljnoj poseti nedavno uhapšenim Srbima sa Severa. Za ostale je naveo da se kod njih vide hematomi i poderotine na rukama od vezivanja.

„Vezivali su im ruke plastičnim vezicama, to je toliko stezano da se žale da ne osećaju palac. Imaju modrice, hematome po stomacima. Udarali su ih u predelu jetre, a sve to može da ostavi trajne posledice. A da ne pričamo o tome da su ih psovali, vređali. Znate šta, hapsite nekog i stavljate mu na teret krivično delo rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti i onda mu psujete srpsku majku. To prevazilazi svako licemerje. Za deset godina nisam video ovako nešto. Nivo užasa i svega što su doživeli je nemoguće prepričati. Daj Bože da ti ljudi neće imati trajnih posledica. Pitanje je kako će oni da izleče svoje psihičke traume“.

Inače, Večernje Novosti su prethodno objavile Pavićevićev dokument o stanju šestoro Srba koje je posetio ove nedelje.

U međuvremenu, juče je Policijski inspektorat Kosova suspendovao pripadnika svoje jedinice za brzo reagovanje nakon što je u javnosti distribuiran snimak, na kojem se vidi poslednji uhapšeni Srbin sa Severa N.O. kako sa kapuljačom na glavi i nagim torzom sedi za isledničkim stolom.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova sada ima sledeću tvrdnju:

„Svaki zatvorenik ima svoja prava zagarantovana našim i međunarodnim zakonima, jer se suočava sa pravdom za zločine i kršenje zakona. Za nas je ovo osnovni princip koji važi za sve i bez obzira na etničku pripadnost“.

Istovremeno je potvrdio da je sinoć sam preko medija „video pogrdni snimak“ protiv jednog uhapšenog dok je bio u pritvoru Regionalne uprave Južna Mitrovica, te da je policijski službenik koji je izvršio ovo delo suspendovan sinoć sa dužnosti, dok se istražni postupci od strane IPK nastavljaju.

„Međutim, snimanje uhapšenog ili zatvorenika je apsolutno neprihvatljivo i kažnjivo je svim raspoloživim zakonskim mehanizmima. Stoga sam, bez ikakvog oklevanja, juče pozvao Policijski inspektorat Kosova da odmah otpočne istragu o ovom slučaju“.

Podcrtavši još jednom da je čestitao akciju otkrivanja oružja, za situaciju na Severu, kaže da je „krhka“, ali da uprkos svim okolnostima i izazovima sa kojima se, navodi, kosovska vlast suočava, „Kosovska policija i svi bezbednosni akteri nastavljaju da se maksimalno i uspešno angažuju na obezbeđivanju bezbednosti za zemlju i sve naše građane bez razlike“.

Izvor :
Kossev