Poslanik EP Nikolas Bej u Gračanici: Želeo bih da evropske institucije budu na strani srpskog naroda na Kosovu…

Poslanik Evropskog parlamenta Nikolas Bej, u pratnji još petoro predstavnika Evrospkog parlamenta boravili su proteklih nekoliko dana u srpskim sredinama na Kosovu, gde su se sastali sa građanima, predstavnicima organizacija i institucija. Cilj ove posete je kako je na konferenciji za novinare ispred zgrade Opštine Gračanica rekao poslanik Evropskog parlamenta Nikolas Bej  da se na terenu upoznaju sa položajem i problemima Srba na Kosovu.

“Ovo je bila prilika da se sretnem posebno sa onima koji su bili maltretirani, zaboravljeni, koji su iskorenjeni sa ovih prostora, sa prostora Kosova. Bio sam u Mitrovici, sreo sam se sa ljudima koji su dan i noć čuvali most pre 1999. godine. U enklavama sam se sreo sa Srbima koji su veoma malobrojni ali uvek odlučni“.

Parlamentarac Bej smatra da su „jednostranim poglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeni svi propisi međunarodnog prava“.  Bej je rekao i da „brine jer su Srbima na Kosovu ugrožena osnovna prava i slobode od 1999. godine“.

„Teritorijalni integritet Srbije i Ustav Srbije su ugroženi uz podršku određenih zpadnih vlada. Ja sam ovde kao Francuz, jer je srpski narod pokazao izuzetnu vezanost za Francusku kroz istoriju i jedna trećina srpskog stanovništva se žrtvovala za Francuze za vreme Prvog svetskog rata. Shodno tome kao Francuzi imamo dužnost da budemo solidarni u pogledu Srba na Kosovu. Na kraju kao hrišćanin ono što se dešava ovde na Kosovu jeste očuvanje našeg identiteta, istorijskog, kulturnog, duhovnog što čini snagu i konstantnost Srba na Kosovu da odbrane svoj identitet i da ostanu na svojoj zemlji“.

Bej se osvrnuo i na odbijanje kosovskih vlasti da sprovedu odluku Ustanog suda o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani.

„Fundamentalne slobode i elementarni princip koji je, u stvari, privatna svojina su u potpunosti ugroženi od strane kosovskih albanskih moćnika. Osnovni cilj je da dovrše uništavanje svega što čini identitet Srba na njihovom prostoru“,  naveo je Bej.

Evroparlamentarac Bej  zavalio se srpskoj zajednici na istrajnosti i upornosti opstanka na ovim prostorima. 

„Srbi su danas na prvoj liniji odbraili identitet evropskih nacija. I kao parlamentarac želeo bih da evropske institucije budu na strani srpskog naroda računajući i ovde na Kosovu radije, nego da budu podrška Albancima i ilegalnoj okupaciji ovog dela regiona“, rekao je Bej.

Poslanik Evropskog parlamenta Nikolas Bej imao je i poruku za Srbe na Kosovu.  

„Šaljem im poruku solidarnosti, prijateljstva i nade. Prijateljstvo između Srbije i Francuske, evropskih nacija i Srbije, poruka solidarnosti jer srpski narod na Kosovu pati već decenijama u obliku potpune indiferentnost, ravnodušnost što još više pojačava tu patnju. Postoji poruka nade jer postoji vitalnost, izdržljivost i izvanredna volja Srba da brane ono što oni jesu, da sačuvaju svoj identitet i kulturu. To su uspeli i umeli da sačuvaju kroz vekove i ja sam uveren da će uspeti da to sačuvaju svuda u Srbiji, pa i na Kosovu“.

Nakon konferencije za medije, koja je održana ispred zgrade Opštine Gračanica Evroparlamentarac Nikolas Bej i njegove kolege Maksim Kusak, Luis Žamin, Aleksis Trude, Iv Frožer i Rafael Delaplanš posetili su manastir Gračanicu, a pretohodnih dana posetili su Osojane, Orahovac, Veliku Hoču, Visoke Dečane, Prizren i još nekoliko mesta.

Izvor :
Medija centar Čaglavica