Portal Kossev dodelio svoje prve nagrade

Portal Kossev dodelio je danas svoje prve godišnje nagrade pod nazivom „ČasTnica“, povodom 10 godina rada i postojanja. Uredništo portala odlučilo je da ove godine dodeli dve nagrade – novinaru Milivoju Mihajloviću i posthumno univerzitetskom profesoru i publicisti Beljulju Bećaju za, kako su naveli,  “profesionalnost i doprinos javnom interesu”.

Cilj nagrade je prema rečima  urednice portala Kossev Tatjane Lazarević da se ona dodeli pojedincu “koji je posvećen profesionalnom radu, zastupanju javnog interesa, odlikuju ga integritet, kredibilitet, kao i posvećenost miru i opštem dobru”.Odluka da prva nagrade dodele  Mihajloviću i  Bećaju prema njenim rečima nije bila ni malo teška.

„U vremenu neprijateljstva, širenja mržnje i zla, promovisanja licemerja, laži i propagande, njihova prepiska na našem portalu bila je glas istine i razuma; merilo pristojnosti koje nije ugrozilo intenzivnu iskrenost u njihovom svedočenju. Ispovedali su svoj duboki unutrašnji doživljaj društva u kojem žive i kojem aktivno doprinose, uvek sa kritičke distance pojedinca koji senzibilisano promišlja o sebi i okruženju. Razgovarali su jedan sa drugim. Takva je bila njihova Prištinska veza“, rekla je Tatjana Lazarević.

Zahvalivši se na dodeljenoj nagradi novinar Milivoje Mihajlović se u svom obraćanju osvrnuo i na način komuniciranja njega i Beljulja Bećaja, odnosno njihovog dijaloga koji je nosio naziv “Prištinska veza”, a koji je objavljivan na portalu Kossev.

“Ta toksika javnog prostora je na neki način i inicirala naš dijalog Prištinska veza, kako bi moj prijatelj Beljulj Bećaj govorio, ajde malo da detoksikujemo taj javni prostor. Tako da smo se mi malo dopisivali, onako, rekao bih, iskreno, prijateljski, pošteno, meni se baš čini da je bilo pošteno. Nažalost to je prekinuto u momentu kada se on ozbiljno razboleo i kada je prerano otišao. Ja se nadam na neko bolje mesto. Čovek se do četvrte godine uči da govori, od četvrte se uči da ćuti, ali se uči i nešto drugo, da treba govoriti onda kad svi ćute. Mislim da je to i uloga nas novinara čija je sama profesija na neki način grešna. Naš posao je da nekome pričamo šta je neko uradio, da prepričamo šta je neko rekao i to je po prirodi stvari grešno. Ova nagrada za mene na neki način znači posledicu te rečenice koju sam u zadnjem razgovoru sa mojim prijateljem Bećajem čuo od njega. Kada sam ga pitao kako si on je rekao stižu fakture iz prošlosti”, rekao je Milivojević.

Posthumno priznanje univerzitetskom profesoru i publicisti Beljalju Bećaju uručeno je njegovoj ćerki, Adei Bećaj.

“Ovo je velika čast za mene moju mamu, mog brata i sestru da prihvatimo ovu nagradu koja je prepoznala mog oca kao osobu od integriteta, profesionalca, borca za istinu. Drago mi je što smo danas ovde da svim njegovim saradnicima, prijateljima gde se prisećamo njegovog vremena i njegovog rada. Iskreno verujem da će naša društva naći način da nastave da rade ono što je moj otac radio”, navela je Adei Bećaj.

Ova nagrada, kako je rekla direktorka Kosseva Nevenka Medić ima svog “kuma” – novinara Kossev portala, Ivana Mitića, koji je osmislio naziv nagrade i “kumu” – novinarku Danicu Vučenić koja je  idejni tvorac ove nagrade.

Današnjoj dodeli novoustanovljene nagrade prisustvovali si brojni predstavnici medija, međunarodnih organizacija, institucija i civilnog društva. Među prisutnima bio je i  predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

Nagrada koja nosi naziv „ČasTnica“ dodeljivaće se jednom godišnje – 7. februara, kada je portal Kossev počeo sa radom 2014. godine. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica