Popović: Potpuni neuspeh Mehanizma u suđenjima za zločine nad Srbima i nealbancima na KiM

„Nekažnjivost za strahovite zločine izvršene prema srpskom stanovništvu je praktično postala politika koja je svoje snažno uporište našla upravo u radu Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju“, ocenila je ministarka pravde Srbije, Maja Popović na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Prema medijskim navodima, predstavnik Rusije je na istoj sednici izneo slične navode, rekavši da je nečinjenje MKSJ dovelo do toga da Priština „veruje da su bezgrešni“, a dok je predstavnik Albanije, sa druge strane, negirao navode o umešanosti Albanije i Albanaca u ratne zločine.

Tokom obraćanja po pitanju šestomesečnog izveštaja o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, Popović je ocenila da Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, ekonomskog razvoja i normalizacije odnosa.

Ona je u svom obraćanju, kako navode iz Ministarstva pravde Srbije, ukazala na neka od ključnih pitanja koja se tiču aktuelne saradnje Srbije i Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Popović je poručila da je tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju „doživelo potpuni neuspeh“ u istragama i suđenjima za zločine izvršene na teritoriji KiM-a nad srpskim i nealbanskim civilima.

„Time je znatno urušilo ugled i poverenje u Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Mehanizam. Nekažnjivost za strahovite zločine izvršene prema srpskom stanovništvu je praktično postala politika koja je svoje snažno uporište našla upravo u radu Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju“, zaključila je Popović.

Ona je naglasila da sve reference u vezi sa Kosovom treba da budu shvaćene u punoj saglasnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

„Obaveza svih učesnika u procesuiranju ratnih zločina i ostvarivanju saradnje u borbi protiv kriminaliteta je da u potpunosti postupaju u skladu sa ovom rezolucijom“, navela je Popović.

Iz Ministarstva pravde Srbije naveli su, bez dodatnog preciziranja, da je Popović istakla i da još nije odgovoreno na deset zahteva za pružanje pravne pomoći, koje je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije uputilo EULEX-u u Prištini.

Ona je takođe ukazala i da nema pomaka ni u pogledu vraćanja obimne arhivske građe koju je Republika Srbija prosledila Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili Mehanizmu, a koja, kako navode iz Ministarstva, nije korišćena ili više nije potrebna za tekuća suđenja pred Mehanizmom.

„Ne postoji nijedan razlog za dalje odugovlačenje sa otpočinjanjem procesa povraćaja originalne dokumentacije“, istakla je.

Ministarka pravde je naglasila da je u izveštajnom periodu Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije aktivno sarađivalo sa Tužilaštvom Mehanizma.

Pored redovnih sastanaka na visokom nivou, navela je, ostvarena je saradnja u konkretnim predmetima protiv dva visoko rangirana zvaničnika, što je rezultiralo podizanjem jedne optužnice i unapređenjem istrage u drugom slučaju.

U ovom periodu, kako je rekla, formirana je i radna grupa sastavljena od predstavnika Mehanizma i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, kako bi se unapredila saradnja u konkretnim predmetima, posebno na planu obezbeđenja dokaza.

Kuzmin: Nečinjenje MKSJ dovelo do toga da Priština veruje da su bezgrešni

Na istom ovom zasedanju govorio je i predstavnik Rusije – zamenik ambasadora ove zemlje u Ujedinjenim nacijama, Genadij Kuzmin.

Kako prenose beogradski mediji, pozivajući se na izveštaj agencije TASS, Kuzmin je rekao da je „nečinjenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa zločinima koje su počinili lideri kosovskih Albanaca navelo vladu u Prištini da veruje da su potpuno bezgrešni“.

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN on se osvrnuo na Izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope “Nečovečno postupanje sa ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu“.

Izveštaj je „rasvetlio zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, sistematske otmice i ubistva, kao i trgovinu telesnim organima u industrijskim razmerama. Iznenađujuće, ni MKSJ ni Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove kao njegov naslednik nisu imali pitanja za one koji su pomenuti u izveštaju“, rekao je ruski diplomata, prenosi Tanjug.

On je naveo da bez obzira na svedočenja o nelegalnoj trgovini organima i drugim nehumanim radnjama lidera kosovskih Albanaca, MKSJ nijednog od njih nije pozvao da da iskaz, i da, kako kaže, nije ni počeo sa istragom takvih navoda.

On je na kraju upitao zapadne kolege šta misle kako su se osećali rođaci ljudi koji su prodati u ropstvo ili zbog vađenja organa kada su gledali Evropska putovanja i političke ture Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i njihovih saučesnika i kako se borba protiv nekažnjivosti uklapa u sve to, navodi TASS, a prenosi Tanjug.

Hodža: Ne pominjite Haradinaja, on je pravosnažno oslobođen

Ambasador Albanije pri UN, Ferit Hodža (Hoxha) takođe je govorio na sednici Saveta bezbednosti.

Kako prenosi Klan Kosova, Hodža je u vezi sa navodima o umešanošću Albanije i Albanaca u ratne zločine, rekao je da je reč o „predoziranju bolesne fantazije“.

Ruskoj delegaciji poručio je da ne pominje Ramuša Hardinaja, jer mu je već dva puta suđeno i oba puta je oslobođen, prenosi Klan Kosova.

„Nije se krio, nije pobegao, podneo je ostavku na mesto premijera, a sam se predao pravdi, suočio se sa činjenicama, pobedio i sada je slobodan, rekao je predstavnik Albanije.

Ambasador Albanije je ujedno kazao da je Tribunal za ratne zločine za Jugoslaviju sproveo opsežne istrage u Albaniji.

„Slobodno, otvoreno istraživao i ništa nije našao. Ni tada, ni kasnije, i nikada, iz prostog razloga što su te optužbe bile neosnovane“, dodao je ujedno.

Ocenio je da „pravosudni čin protiv ratnih zločina neće uspeti ako se nastavi veličanje zločinaca, kada politički lideri pokušavaju da manipulišu istorijom i tvrde da se krupni zločini u mestima poput Vukovara, Srebrenice, Račka i drugim mestima nisu dogodili“.

Izvor :
KoSSev