Poplave na severu Kosova

Obilne padavine koje od juče ne prestaju na Severu, već drugi dan izazivaju probleme meštanima sela u opštini Zubin Potok. Kako javlja tamošnji medij, situacija je danas gora nego prethodnog dana. Istovremeno, od jutros je u porastu i vodostaj reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a poplavljena su domaćinstva i u opštini Zvečan.

Juče se usled između sela Čitluk i Dobroševina odronila zemlja, a zbog klizišta izazvanih vodom. Palo je i drvo, koje je potom preprečilo put između ovih sela. Kritično je juče bilo i u Ugljaru i Strmcu, gde je voda izlazila iz šahti i dolazila do plastenika, dvorišta, a potom i uspela da poplavi i par domaćinstava.

Meštani Zubinog Potoka zbog vetra su imali problem i sa strujom.

Danas je voda stigla i do prvih kuća u Jagnjenici, a kako javlja Zubin Potok Info, nabujali potok u ovom selu je dostigao visinu mosta.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Ribariće, tačno u Varagama – deo puta je neprohodan zbog odrona. I danas je kritično u Strmcu, jer je put ka ovom selu odsečen usled padavina.

Takođe, poplavljene su i kuće u Ugljaru – one koje se nalaze pored samog puta.

Izlila se i reka Zubodolina, koja se nalazi u blizini samo centra opštine Zubin Potok, a teško je i u Jasenoviku.

Isti medij javlja, da je generalno situacija na svim lokalnim i prilaznim putevima jako problematična. Uzrok su velika količina blata i drveće koje pada.

Kada je u pitanju reka Ibar u Kosovskoj Mitrovici voda je jutros, nakon dvodnevnim padavina, dostigla maksimum svog korita.

Izliva se čak i preko stepenica koja u ovom delu, i to i sa južne i sa severne strane, a polako dostiže i do klupica u blizini.

Sa druge strane, i na samim ulicama grada mogu se videti poplavlejni asfalti. Kišna kanalizacija ne može da primi količinu vode, a zbog padavina od dva dana.

Meštani sela Doljane u zvečanskoj opštini, takođe se od jutros bore sa poplavama nakon kiše i izlivanja lokalne Kozarevske rečice.

Bujica se širi i polako se približava domaćinstvima u ovom mestu.

Kritično je i u samom Zvečanu, a voda je već došla do nekoliko kuća i garaža u poznatom naselju ove opštine Gvozdići.

Obustavljen saobraćaj na delu puta K.Mitrovica-Zubin Potok

Deo magistralnog puta K.Mitrovica-Zubin Potok obustavljen je za saobraćaj, javlja reporter KoSSev-a sa lica mesta.

U delu ovog puta koji iz južnog dela grada vodi ka opštini Zubin Potok, tačno u mestu Zupče – novinar KoSSev portala naišao je na kolonu vozila.

Parkirani vozači kazali su da dalje ne mogu da idu, jer je put blokiran zbog odrona. Patrola Kosovske policije koja se nalazila na licu mesta, potom je potvrdila da je put neprohodan.

Izvor :
KoSSev