Ponovo programi usavršavanja iz tehničkih nauka

Narodna tehnika je u vreme pandemije, ograničeno ali kontinuirano, sprovodila svoje programe. S obzirom da su oni često vezani za rad u grupama sa školskom decom i omladinom predhodne dve godine ih je bilo teško sprovoditi.

Rukovodilac Narodne tehnike u Kosovskoj Mitrovici Nada Vučić je rekla za Radio Mitrovicu Sever da je srećna što se stvari menjaju, što broj novoobolelih opada, pa se ponovo organizuju različita edukativno obrazovna predavanja i aktivnosti na terenu. Prva u nizu aktivnosti koja sledi je opštinsko takmičenje iz oblasti tehničkog stvaralaštva.

„Idemo dalje, nastavljamo da radimo, da ohrabrujemo i motivišemo mlade ljude da nastave da uče i edukuju se u cilju njihove bolje i perspektivnije budućnosti. Ovih dana organizujemo opštinsko takmičenje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja. Održaće se u petak, 11. marta u Osnovnoj školi ’Sveti Sava’, zatim nam predstoji okružno i republičko nadmetanje iz iste oblasti. Pripremamo se za to uveliko“, kaže Vučićeva.

Iako je nastava u školama prešla sa onlajn modela na neposredno praćenje predavanja, ovo takmičenje neće imati pokazne praktične vežbe, već će se svesti na rešavanje testova. Razlog je, kako je Nada Vučić rekla, nedostatak vremena da se pripreme ogledi jer se na njima radi tokom čitave godine. Odlučili su da je ovog puta važno da se krene.

„Nećemo imati prezentaciju praktičnih radova, što je loše i za nas i za đake. Kroz te radove mi možemo da vidimo inovativnost, kreativnost, rad ,ideje… Sve je to bilo nemoguće u uslovima pandemije, jer je u naučno tehničkom stvaralaštvu važno inovativne ideje pretvoriti iz teorije u praksu, a to je za vreme onlajn nastave bilo nemoguće, smatra ona i dodaje da je za pripremu ovakvog takmičenja potrebno više meseci svakodnevnog rada.

Odluka o načinu takmičenja nije samostalna, već je to i preporuka resornog Ministarstva koje je odlučilo da se ove godine takmičenje iz naučno-tehničkog stvaralaštva održi putem provere teoretsko znanje učenika.

Nada Vučić ističe uspešnu dugogodišnju saradnju sa školama na opštinskom i na nivou okruga, ali i obostrani interes u cilju usavršavanja i obrazovanja dece i omladine. Dodaje da to ima višestruki značaj, ne samo za njihovo usavršavanje iz oblasti tehničkih nauka, već i za njihovu socijalizaciju, timski rad, međusobno uvažavanje i pomaganje. 

Narodna tehnika tek počinje sa zadatim programom rada i u narednom periodu u planu su brojne aktivnosti

„Mi pratimo trendove interesovanja građana iz različitih oblasti. Mogu kao primer da navedem kurseve stranih jezika (nemačkog i engleskog) koje planiramo da vratimo u redovan program aktivnosti, kao i usavršavanja iz oblasti informacionih tehnologija i polaganje stručnih ispita za zanatlije sa područja rada građevinarstvo, elektrotehnika i mašinstvo. To vraćamo među redovne aktivnosti i ovih dana uporno radimo na tome, ali i na medijskom oglašavanju, kako bi građani bili blagovremeno obavešteni o svim novim projektima na kojima Narodna tehnika radi.

Svima koji to budu želeli to će biti prilika za dodatno obrazovanje i usavršavanje iz oblasti za koje oni smatraju da bi im mogli biti od koristi“, zaključila je Nada Vučić.

Izvor :
Radio Mitrovica sever i Kim