Ponoš: Nivo krađe prevazišao sva naša očekivanja, nadali smo se da će je izlaznost pokriti

Zdravko Ponoš iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ ocenjuje za N1 da je, iako je opozicija znala i pre izbora da će vlast pokušati da krade, nivo krađe prevazišao sva njihova očekivanja. Dodaje da na sam izborni dan nisu reagovali i nisu tražili prekid glasanja, jer su se nadali da će nivo izlaznosti biti toliki da će se nadoknaditi krađa.

„Ovo je državna kriza. U momentu kada se sprema Vučićeva kosovska završnica, on krade izbore brutalno. Postoje i uticajni strani faktori kojima je mnogo važnije da on završi Kosovo, nego stanje demokratije u Srbiji“, navodi Ponoš u emisiji Iza vesti na TV N1.

Smatra da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić tražio da mu strani faktori koji ga pritiskaju zbog Kosova dozvole da ide na izbore pre rešavanja tog pitanja, jer „nije on mogao više da kupuje vreme, znao je da posle predaje Kosova ne bi mogao da ide na izbore“.

Dodaje da ova vlast, „nije da neće, nego nije više u stanju da organizuje regularne izbore koliko su ogrezli“.

Upitan na koji način onda može da bude smenjena, on kaže da je na opoziciji da delegitimizuje ovu vlast u meri u kojoj to može. U Beogradu ćemo to učiniti tako što nećemo ući u gradski parlament.

Nada se da vlast ozbiljno shvata situaciju, ali misli da kalkulišu i traže izlaz, „nadam se u pravom smeru“.

„Tražeći izlaz uz pomoć policije nije pravi put“, kaže, komentarišući sinoćnji protest građana nezadovoljnih izbornim rezultatima, gde je bilo dosta policije.

„Šta će policija u RIK?“, pita on.

Navodi da je „Vučić bio svestan razmera svoje krađe, i očekivao je reakciju, pa za slučaj da ta reakcija bude nasilna on je pripremio policiju“.

„Mogu da razumem da ako su građani ispred RIK i ako je tenzična situacija da policija štiti integritet te institucije, ali ispred nje, šta će policija u holu“, pita.

Ističe da Vučić instrumentima sile štiti svoju izbornu krađu.

„Bilo kakva intervencija protiv ljudi koji demonstriraju zbog izborne krađe je neprihvatljiva“, poručuje i dodaje da se nada da je pročitao izveštaj ODIHR o izborima, u kojem se ukazuje na brojne neregularnosti.

Naglašava i da opozicija treba sve da učini da ne dođe do nasilja i da da povod režimu da brutalno reaguje. Dodaje i da je opozicija htela da izbegne scenario na ulici.

Navodi i da nije siguran da će policija da tuče demonstrante ako dobije takvo naređenje.

Dodaje da zna da Vučić nema podršku u vojsci, pre svega kod mlađih oficira.

„Ako misli da će tako da vlada Srbijom, upotrebljavajući vojsku i policiju, neka dvaput razmisli“, poručuje.

Navodi i da opozicija može da proba da detektuje raspoloženje građana i da vidi dokle su spremni da idu.

Vučić iskopao rovove između Srba s obe strane Drine

A na pitanje dokle je opozicija spremna da ide, on kaže da je štrajk glađu Marinike Tepić i Miroslava Aleksića lična žrtva koja dovoljno svedoči o tome.

„Treba da uradimo sve što možemo da se ti izbori ponove, jer su bili neregularni, ne treba da uđemo u takvu gradsku skupštinu“, smatra on.

Kaže i da opozicija ne može da čeka rasplet, koji će manje-više stići od Vučića, Nestorovića, već da sve vreme rade na njemu.

„Ova priča da sve (u Beogradu) zavisi od (lekara Branimira) Nestorovića (koji je u Beogradu osvojio 6,5 odsto glasova) nije tačna, sve zavisi od Vučića“, ukazuje.

„Imamo koaliciju Pinka i Hepija, Pink je Vučić, Nestorović je Hepi. Oni su zajedno organizovali ovu stvar… Nestorović je Vučićev projekat“, ocenjuje.

Na pitanje kad bi mogli da budu ponovljeni izbori u Beogradu, ako bi bili poništeni, on kaže da na ovakav način ne treba nikad da budu.

„Nije važno kad će biti, već da budu u regularnim uslovima“, poručuje.

Kada su se pojavili snimci o sabirnom centru birača, koji su autobusima dovezeni iz BiH da glasaju na beogradskim izborima, smatra da je opozicija trebalo da izađe i kaže „dosta“.

„40.000 glasova onih koji nisu imali prebivalište u Beogradu – oni su ukrali grad. Nećemo ući u upetljavanje da im dostavljamo dokaze o svih 40.000 ljudi, oni imaju njihov spisak“, kaže.

Na pitanje kakvu su kontrolu imali u Beogradu, on kaže izvanrednu, kao i u dobrom delu Srbije.

„U ogromnoj meri smo sačuvali glasove građana Srbije, ali nismo mogli da onemogućimo da se ubace neki falš glasovi za vlast“, navodi.

Dodaje i da se ovde opozicija ne bori za mandate, već za elementarnu pravdu.

„Vučić je iskopao rovove između Srba s jedne i druge strane Drine. To nikom nije uspelo. On je neviđen talenat da upropasti državu. Njegovo vladanje nosilo je opasnost po državu i narod, a ova situacija je opasnost po njega, bilo je i krajnje vreme. Dokle god je SNS na vlasti – nema sreće“, zaključuje Ponoš.

Izvor :
N1