Poništena Odluka o razmeni zemlje između Opštine Gračanica i albanskog biznismena

Odbornici Skupštine opštine Gračanica većinom glasova i jednim uzdržanim usvojili su danas, na predlog gradonačelnice Gračanica Ljiljane Šubarić, odluku o poništenju Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine. Ovom odlukom bilo predviđeno da Opština Gračanica biznismenu Redžu Šoši ustupu nekoliko hektara svoje zemlje, koja se nalazi uz obalu gračničkog jezera za Šošijev privatni put u Čaglavici od osamnaest ari.

Za usvjanje ove odluke glasala je većina odbornika. Uzdržan je bio samo odbornik Granit Gaši iz Kišnice.

Gradonačelnica Gračanica Ljiljana Šubarić na čiji je predog 28.09.2022. godine uvojena Odluka o razmeni opštinske nepokretne imovine, a danas i poništena nije prisustvovala sednici. Obrazloženje predloga gradonačlenice za poništenje ove odluke pročitao je predsedavajući Skupštine opštine Gračanica Milan Dimitijević.

„Uvažavajući na prvom mestu interese naroda sa teritorije opštine Gračanica a na osnovu nadležnosti proistekle iz statuta opštine Gračanica, pozitivnih zakonskih akata kao i na osnovu održanih konsultacija sa predsedavajućim Skupštine Opštine i odbornicima upućujem na razzmatranje Odluku o poništenju Odluke broj 5026/22 od 28.09.2022. o razmeni opštinske nepokretne imovine. Vi ste svi bili upoznati, održali smo konsultacije povodom ovoga, svako je izneo svoj stav. Prema tome suvišno je bilo šta objašnjavati tako da stavljam na glasanje ovu tačku dnevnog reda “Razmatranje i usvajanje predloga Odluke o poništenju Odluke br.54/2022 o razmeni opštinske nepokretne imovine”, rekao je Dimitrijević.

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić za Medija centar kaže da je poništenje ove odluke “pobeda građana Opštine Gračanica”.

“Nisam baš u potpunosti verovao da će biti poništena odluka jer je u pitanju „Kopaonička ulica“ ali sam se iskreno nadao da hoće. Kako god da ovo zvuči, ja sam se ipak nadao da će je poništiti baš zbog njih samih, onih koji su predlagali tu skandaloznu razmenu, kao i zbog onih „sirotih“ odbornika koji su morali da je glasaju. Da se ovaj postupak poništenja pokrene verujem da je uticalo i to što smo naznačavali da to može prouzrokovati mnogo ozbiljnije probleme za te ljude koji su i glasali i koji su bili predlagači, u ovom slučaju sama predsednica opštine Gračanica. Mi smo nažalost morali da ih sprečimo maltene na mišiće ili oruk, da ne upotrebim grublje izraze kao maltene na neku verbalnu silu jer očigledno da ove strukture, pogotovo te koju mi dobijamo od strane zvaničnmog Beograda kao kandidate jedino za cilj imaju neki lični profit, lično bogaćenje, dal njih samih i njihove družine to je pitanje za polemiku, ali uglavnom dokazuju da nemaju nažalost ni morala, ni poštovanja prema ovim ljudima koji ovde žive”, naveo je Nenad Rašić.

Odluka Opštine Gračanica o razmeni zemljišta izazvala je brojne reakcije građana i medija. Održani su protesti, a i pokrenuta peticija za poništenje odluke.

Međutim, postupak za poništenje Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine pokrenula je 05. oktobra ove godine gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. Tada je poručila da i ona i odbornici i dalje smatraju da je odluka o razmeni nepokretne imovine od 28. septembra bila opravdana i da su „postojali valjani razlozi za njeno donošenje“, ali da ne žele da bilo kojim potezom daju prostor, kako je navela „izbledelim i potrošenim političarima“ da zarad svojih političkih interesa „zloupotrebljavaju i pokušaju da manipulišu našim narodom u Gračanici“, kojem je pre svega potrebno jedinstvo i sabornost da se prebrode svi izazovi i nedaće, s kojima se suočava.

Izvor :
Medija centar Čaglavica