Politiko: Tvrdnje o nepravilnostima pojačavaju strah da Vučić podriva demokratiju

Predsednik Aleksandar Vučić ojačaće vlast nakon izbora, iako se njegova vlada suočava sa optužbama za velike nepravilnosti tokom glasanja u nedelju, piše evropski portal Politiko (Politico).

Rezultat znači da će Vučić, za kog Politiko piše da balansira odnose sa Zapadom i srdačne veze sa Kremljom, ostati centralna figura diplomatije SAD i EU na Zapadnom Balkanu, posebno u pokušaju da se izbegne ozbiljno rasplamsavanje na Kosovu.

Iako se Vučić nadao da će vanredni izbori potvrditi njegovu skoro potpunu kontrolu, izgleda da će morati da se brani od optužbi za velike nepravilnosti i zastrašivanja birača, piše Politiko.

Ovi sporovi oko izbornih manipulacija samo će pojačati strahove da Vučić ubrzano podriva demokratiju, medije i javne institucije u Srbiji, navodi se u analizi.

Politiko piše da je Vučić, uprkos tome što se zvanično nije kandidovao, ostao centralna ličnost u izbornoj borbi, pa je imao „zapanjujućih“ 45 televizijskih obraćanja u intenzivnoj 44-dnevnoj kampanji.

Ovaj portal podseća da je ranije ove nedelje ogroman broj građana okupio u centru Beograda na skupu inicijative ProGlas, koju su predvodili nestranački aktivisti, akademici, glumci i uticajne ličnosti. Oni su preputovali zemlju, prešli hiljade kilometara i organizovali događaje kako bi podstakli građane da ostvare svoja biračka prava.

Ističe se da je u danu glasanja bilo više prijava od strane posmatrača izbora.

Politiko podseća da je CRTA saopštila da je vozilo jednog njihovog aktiviste u Odžacima razbijeno, nakon što su posmatrači prijavili pokušaj „bugarskog voza“.

Drugi događaj koji je obeležio dan dogodio se u Štark Areni, dvorani za pop koncerte i sportske događaje, koja je pretvorena u centar za birače koji su autobusima doputovali preko granice iz Bosne i Hercegovine, piše Politiko.

Izvor :
Politiko, N1