Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucije

Sastanak je završen nakon samo pola sata. Predsednik Srpske liste pročitao je zaključke sastanka. Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije, „sve do trenutka dok Priština ne povuče odluke o preregistaciji i formira ZSO“.

„Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak, zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala sama EU“, poručio je Rakić.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj Vladi dao je ostavku na mesto Ministra za zajednice i povratak.

U ime poslanika Srpske liste u Kosovskoj Skupštini neopozivu ostavku je dao Igor Simić.

U ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici, sudija odeljenja Apelacionog suda u Prištini , administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici ostavku je dao sudija Apelacionog suda i član sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić. Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović dao je neopozive ostavke u ime gradonačelnika četiri opštine na Severu.

Šef regionalne operative Mitrovica Sever kapetan Aleksandar Filipović ostavku je podneo u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku – „Dosta je bilo“.

Odluke su pozdravljene gromoglasnim aplauzom, a službenici Kosovske policije regiona Sever skinuli su svoje uniforme.

Uskoro opširnije…

Izvor :
Kossev