Političari zatečeni, za Srbe očekivano da neće glasati na Kosovu 3. aprila

Iako deluje da su vlasti u Srbiji, pa i predstavnici Srpske liste zatečeni rakcijom kosovskih institucija po pitanju organizovanja aprilskih izbora, Srbi sa Kosova nisu. Za većinu je nakon odluke kosovske vlade da ne dozvoli održavanje srpskog referendum na Kosovu, bilo jasno da će isto biti i sa glasanjem na predstojećim izborima. Međutim, postoje i verovanja da Kurti svojom tvrdoglavošću ovoga puta nije poentirao kod međunarodne zajednice.

Za poznavaoce političkih prilika i neprilika na Kosovu bilo je jasno da organizovanja glasanja na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila u srpskim sredinama na Kosovu neće biti, posebno nakon usvajanja rezolucije u kosovskoj skupštini po pitanju referenduma koji je organizovan u januaru. Aleksandru Jablanoviću, osnivaču Srpske liste, a sada ljutom protivniku ove partije, “kukanje” Aleksandra Vučića i predstavnika Srpske liste na televiziji deluje neuverljivo.

„Oni su partneri Aljbinu Kurtiju u Vladi Kosova. Tu nema nikakve dileme. Kao što su bili partneri Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju. Za Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu i Metohiji nisu bitni, kao ni za Srpsku listu. Njemu je bitno da javnosti u Srbiji i staranim diplomatskim misijama kaže kako on sa Kosova ima 95, 96 ili 97% podrške među Srbima a ta podrška je najlakše ostvariva tako što će ljude koji rade u institucijama da ucene, sednu u autobuse i odvedu u centralnu Srbiju da glasaju u jednim kontrolisanim uslovima“, kaže za RTV Kim Aleksandar Jablanović.

Predsednik Partije kosovskih Srba smatra da su predstavnici Srpske liste odgovorni što Srbima neće biti omogućeno da glasaju na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu, pa je njihovo najavljivanje izlaska iz institucija suvišno.

„Nemate vi to pravo i tu slobodu da izađete iz institucija zato što niste u stanju da sa svojim premijerom, a to je njihov premijer Aljbin Kurti, napravite politički dogovor. Ako hoćete da na neki način dokažete svoje nezadovoljstvo sa tim institucijama, oni svoje plate koje primaju a koje su jako velike, inače imaju po dve plate, treba da poklone nekim srpskim humanitarnim organizacijama na Kosovu a u institucijama da ostanu da se bore za Srbe“, ističe Jablanović.

I za Ivana Nikolića iz organizacije Komunikacija za razvoj društva iz Gračanice odluka da se izbori ne održe na Kosovu je očekivana, ali i pokazatelj slabosti Srbije u odnosu na poziciju u kojoj se Kosovo nalazi.

„Ovo je jedan očekivani rezultat zato što se nekako iz godine u godinu Srbija povlači i ustupa mesto Kosovu. Ali ono što je meni nekako najtužnije jeste da smo mi kao narod to prihvatili potpuno normalno, kao da je to nešto sasvim normalno i kao da je to nešto što je bilo očekivano. Sve vreme Srbija čini ustupke a Kosovo nastupa sa sve jačom retorikom sa sve ozbiljnijim optužbama i imam neki generalni utisak da blago pobeđuju u tom procesu. Šta narod može da uradi? Narod ne može da uradi ništa. Narod je nemoćan, osuđen na to da isprati instrukcije koje će da dobije“, kazao je Nikolić.

I srpke i međunarodne vlasti potvrđuju da je vlada Kosova sa Aljbinom Kurtijem na čelu odbacila ponuđeni predlog za organizovanje glasanja na Kosovu. Da li je takvim potezom Aljibin Kurti poentirao, bar kod svog biračkog tela?

„Verovatno da. Bio je u krizi sa ovim poskupljenjima svega i svačega, sa poskupljenjem električne energije. Ovako nešto mu jeste trebalo, ali ako je dobio poene unutar biračkog tela i unutrašnjoj politici na Kosovu, sumnjam da je efekat bio dijametralno suprotan što se tiče komunikacije sa međunarodnim partnerima. Ako EU tvrdi da su poslali Kurtiju jedan predlog koji je on izričito odbio, i to on nije poricao, možda je (Kurti) na Kosovu dobio poene ali što se tiče komunikacije sa međunarodnim partnerima, to je još jedan minus, posebno sada pošto se intenzivno priča o mogućem učlanjenju Kosova u Savetu Evrope, o nekim procedurama za NATO“, kaže za Kim novinar A televizije iz Prištine Ljeart Hodža.

A da li je Srbija mogla da učini više kada je u pitanju organizovanje glasanja na Kosovu?

„Srbija je mnogo toga mogla da uradi više i bolje, ali ova struktura vlasti ide putem propasti od onog trenutka kada su u Briselu počeli da razgovaraju i da vode državu Srbiju od 2012. godine. Po pitanju izbora ova struktura vlasi nije mogla da uradi ništa bolje i više po pitanju organizovanja izbora na Kosovu, jer to nije u njenom interesu. Kada bi prema ovim uslovima Srbija poslala zahtev Prištini, iako to neće da se desi, u tom slučaju bi Priština bila u problemu. Odgovor Kurtija bi svakako bio negativan“, kaže direktor Televizije Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević.

Ono što je izvesno nakon sinoćnjeg obraćanja javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića je da će u pojedinim gradovima u centralnoj Srbiji početi sa pripremama za organizovanje glasanja Srba sa Kosova.

Pojedini građani sa kojima je naša televizijska ekipa danas razgovarala nisu presrećni zbog nemogućnosti da glasaju u svojim sredinama. Ipak nekima neće pasti teško da odu u Kuršumliju, Rašku ili Vranje da glasaju, posebno ako je prevoz organizovan.

„Verujem da će jedan broj Srba izaći na izbore, pokušati da se organizuje. Isto tako verujem da će jedan deo Srba biti organizovan da izađe na birališta. U svakom slučaju to je zanemarujući broj u odnosu na celokupnu izlaznost i ne mislim da na bilo koji način može da utiče na ishod izbora u Srbiji ali eto možda će na neki način pokazati podršku određenoj političkoj partiji u tom procesu“, kaže Ivan Nikolić.

Ljeart Hodža ističe da su, nažalost, žrtve loše komunikacije između predstavnika Beograda i Prištine obični građani.

„To je jedan u nizu političkih događaja gde građani ispaštaju. Srpskom stanovništvu na Kosovu nije omogućeno da glasa zbog načina na koji su se Vada Kosova i Srbije ophodile jedna prema drugoj. Između Kosova i Srbije do sada nije bilo uspeha i sumnjam da će biti da se nađe jedno sveobuhvatno rešenje“, kaže on.

Izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da Srbi glasaju na Kosovu ali i sa odlukom prištinskih vlasti koje je po pitanju organizovanja izbora zahtevale komunikaciju Vlade Srbije sa Vladom Kosova, Srpska lista je za petak najavila mirne proteste i to na centralnom Kosovu i severu. Međutim, čini se da bez obzira na organizovane demonstracije, efekta neće biti.

Izvor :
RTV KIM