Policija u BiH nema dokaza o poreklu oružja iz Banjske, Srbija nije dostavila informacije

Policija u BiH nije došla ni do kakvih dokaza da je iz te zemlje poteklo oružje zaplenjeno posle napada u selu Banjska na severu Kosova.

Direktor Uprave policije MUP-a Federacije BiH Vahidin Munjić rekao je, posle sastanka sa županijskim komandantima održanog u Tuzli, da Srbija još nije dostavila nikakve informacije o Radočićevom iskazu u kojem je tvrdio da je oružje koje je koristio tokom napada na kosovsku policiju nabavljeno u BiH, odnosno u Tuzli.

Munjić je rekao da su, ipak, na osnovu medijskih navoda kontaktirali Interpol i tim putem tražili da Srbija dostavi informacije kojima raspolaže kako bi mogla da se sprovede celovita istraga.

„Čekamo odgovor MUP-a Srbije i ovlašćenog tužilaštva“, rekao je Munjić dodajući da za sada nema nikakvih dodatnih informacija pa ne može da nagađa na osnovu čega je Tuzla identifikovana kao mesto vezano uz ilegalnu trgovinu oružjem.

Zapovednik policije u Tuzlanskom kantonu Dževad Korman rekao je da Radoičićeve tvrdnje, kako i slične navode koji dolaze iz Srbije, smatra delom aktivnosti usmerenih na destabilizaciju stanja u BiH.

„Objava da je oružje ovde kupovano i transportovano za Srbiju takođe je deo nečije politike“, rekao je ovaj policijski zvaničnik.

On je podsetio da je u interpretacijama sukoba na Kosovu, koje su usledile iz Beograda, bilo mnogo protivrečnih i nelogičnih informacija.

Korman je najavio da će se u BiH ipak sve temeljno proveriti, a istragu će verovatno preuzeti Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitiu (SIPA).

Milan Radoičić je u tužilaštvu priznao da je organizovao i naoružao pripadnike grupe, koji su 24. septembra napali kosovsku policiju.

Radoičić je posle privođenja pušten na slobodu, a izrečena mu je mera zabrane napuštanja mesta prebivališta.

Izvor :
Hina, N1 Srbija