Policija Kosova oduzela dron novinarskoj ekipi Medija centra u Čaglavici

Policija Kosova oduzela je danas ekipi Medija centra u Čaglavici dron uz usmeno obrazloženje da nisu imali „odobrenje i registraciju“ i da će slučaj predati službi Civilnog vazduhoplovstva Kosova. Novinar i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić, pokušao je  policajcima u Gračanici da objasni, da prema propisima službe Civilnog vazduhoplovstva Kosova za tu vrstu drona nije potrebno odobrenje niti registracija, ali bezuspešno.

Snimatelj Medija centra Jovica Karadžić je nakon završenog protesta koji je danas održan u Gračanici, za potrebe novinarskog posla, dronom pokušao da snimi glavnu ulicu u Gračanici, međutim nakon nekoliko minuta prišao mu je policajac u civilu i naredio da krene u stanicu policije.  

„Naša ekipa je bila u Gračanici oko 12 sati zbog protesta koji je danas održan, međutim s obzirom da je bila velika gužva hteli smo da kadrove snimimo i dronom, ali ga nismo poneli.  Kolega Budimir Ničić se vratio do Čaglavice za dron, međutim dok je stigao u Gračanicu protest je bio završen i ljudi su se razišli. Podigli smo dron da snimimo kadrove Gračanice i nakon nekoliko minuta prišao mi je policajac u civilu, koji mi je naredio da s njim krenem u policijsku stanicu“, rekao je Karadžić.

Budimir Ničić smatra da je u pitanju čisto iživljavanje pojedinih pripadnika policijske stanice u Gračanici, na čelu sa komandirom Bratislavom Trajkovićem i sprečavanje novinara da rade svoj posao. Ničić navodi da će slučaj prijaviti Policijskom inspektoratu Kosova.

„Za tu vrstu drona nije potrebna registracija, niti odobrenje. To sam naveo u izjavi datoj policiji,  to sam rekao i komandiru policijske stanice Bratislavu Trajkoviću i ostalim policajcima koji su tu bili. Čak sam im naveo  i broj uredbe 01/2017 o sistemima bespilotnih letelica. Međutim oduzeli su nam dron uz obrazloženje jednog od policajaca koji je rekao, da je kontaktirao službu Civilnog vazduhoplovstva Kosova i da mu je rečeno da je potrebno odobrednje. Sumnjam da je taj policajac uopšte kontaktirao tu službu, jer sam kasnije pisao službi Civilnog vazduhoplovstva Kosova, gde sam naveo da nam je policija oduzela dron i pitao da li smo u tom slučaju prekršili neki propis. Dobio sam pisani odgovor,  da za tu vrstu drona nije potrebna registracija niti njihovo odobrenje. U ponedeljak ću podneti žalbu Inspektoratu policije Kosova“, rekao je Ničić.   

Izvor :
Medija centar Čaglavica