Podkast sa Jasnom Jelišić: Borba za medijsku pismenost na Zapadnom Balkanu

U podkastu Radio Goraždevca gostovala je Jasna Jelišić, univerzitetska profesorka i šefica Grupe za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove. Ona je podelila utiske o ključnim trenucima sa nedavne Konferencije o medijskoj pismenosti EU-Zapadni Balkan, održane početkom novembra u Podgorici, gde su se okupili novinari, medijski radnici i organizacije iz regiona.

„Lažne vesti su postale globalni izazov i evoluirale u manipulaciju informacijama i dezinformacije. Kao politika EU, želimo pružiti podršku zemljama Zapadnog Balkana da podignu svoju otpornost protiv ovog problema“, izjavila je Jelišić.

Na konferenciji je naglašena važnost medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija. Jelišić je istakla da je Evropska unija preduzela korake ka regulaciji velikih platformi, naglašavajući da su velike društvene mreže postale ozbiljan izvor informacija o pojedincima.

„Teško je biti novinar u doba društvenih mreža, smanjenja profesionalnih medija i nedostatka finansijske podrške. Profesionalno novinarstvo košta, ali je ključno za održavanje demokratije“, naglasila je Jelišić.

U vezi sa borbom protiv manipulacije informacijama, Jelišić je ponudila svoju definiciju novinarstva:

„Novinar je onaj koji sakuplja informacije na etički način i u javnom interesu, profesionalno ih obrađuje i distribuira. Ako radite u privatnom ili političkom interesu, niste novinar. To su isto profesije, ali one se zovu PR, marekting, lobiranje itd, ali više nisu novinarstvo“, kazala je ona.

Jelišić je nedavno organizovala posetu grupe novinara sa Zapadnog Balkana Institutu za konstruktivno novinarstvo u danskim gradovima Arhus i Kopenhagen.

„Konstruktivno novinarstvo se razvija jer je negativan pristup dugoročno rezultirao izbegavanjem medija. Moramo balansirati izveštavanje o dobrim i lošim stvarima kako bismo zadržali publiku“ objasnila je ona.

U zaključku, Jasna Jelišić je pozvala na delovanje svih aktera, uključujući EU, medije i građane, kako bi se očuvala medijska pismenost.

„Svi imamo odgovornost. Moramo podržati profesionalno novinarstvo i borbu protiv dezinformacija. To je ključno za očuvanje demokratije,“ zaključila je.

Izvor :
Radio Goraždevac