Podignuta optužnica protiv Milorada Đokovića iz Vitomirice za ratni zločin

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je podiglo optužnicu protiv okrivljenog M.Đ., srpske nacionalnosti, iz sela Vitomirica, opština Peć, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se kažnjava članom 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao zakona koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela.

„Optuženi je optužen da je za vreme rata na Kosovu, od januara 1998. do 21. juna 1999. godine, u selu Ozdrim opštine Peć, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga, 07.05.1999. prvo opkolili selo Ozdrim, a zatim krenuli u vojno-policijsku ofanzivu pucajući na civilno stanovništvo, u kom slučaju je ubijeno 19 civila albanske nacionalnosti“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Dodaje se i da je „istragama pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza koji dokazuju osnovanu sumnju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela za koje je optužen“.

Specijalno tužilaštvo navodi i da je „ovaj krivični predmet već predat Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje“ i da je „okrivljenom određena mera pritvora po rešenju sudije za prethodni postupak, do nove odluke suda“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica