Počinje suđenje Tačiju, Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju

Pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK upravo počinje suđenje protiv bviših komandanata ove paravojne jedinice na Kosovu, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Uvodne reči zakazane su za danas, sutra i prekosutra.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, a menjana je 3. septembra 2021, 29. aprila 2022. i 30. septembra 2022. Verzija optužnice s manje brisanog teksta podneta je 27. februara. 2023. To je ujedno i operativna optužnica u ovom predmetu, naveli su iz Specijalizovanih veća u Hagu.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična dela vršena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema optužnici, ta krivična dela Oslobodilačka vojska Kosova je počinila protiv stotina civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima. U optužnici se tvrdi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni na osnovu različitih vidova krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo sistematskog napada širih razmera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Suđenje optuženoj „četvorki“ može se pratiti na ovom linku

Uoči početka suđnja bivšim komandantima OVK juče je u Prištini održan protest veterana Oslobodilačke vojske Kosova, građana, predstavnika Demokratske partije Kosova, ali i rodbine i prijatelja bivših vođa.

Izvor :
Kim