Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2022. godine i dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista slavi se 1. januara po Julijanskom kalendaru, odnosno 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, i jedan je od Gospodnjih praznika kojim je objašnjena suština hrišćanske vere i stradanja Hristovog.

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Na ovaj dan, u svim hramovima SPC, služe se liturgije Svetog Vasilija Velikog čiji pomen Crkva takođe slavi prvog dana julijanske Nove godine.

Meštani Gračanice su zadovoljni upriličenim dočekom na otvorenom. Poželeli su da u Novoj godini istraju i ostanu u svojim domovima.

Pravoslavna ili Srpska nova godina proslavljena je uz kuvano vino, rakiju, pečenog vola na ražnju, di-džeja i vatromet.

Prisustvo policije je bilo pojačano, a doček je protekao bez incidenata.

Zvaničnici čestitali pravoslavnu Novu godinu

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uputila je čestitku svima koji proslavljaju Novu godinu po Julijanskom kalendaru.

“Nova godina po Julijanskom kalendaru je deo vekovne tradicije sveukupnog pravoslavnog naroda njegovog obeležja, jezika, kulture i vere. Ponosni smo na činjenicu da i danas u Gračanici svojim primerom pokazujemo kako se čuva vera i tradicija, u ovim izazovnim vremenima. Deo smo multikulturalne zajednice i poštovaćemo uvek različitosti svih zajednica koje žive u našoj opštini. Pravoslavnom srpskom narodu želim dobro zdravlje, mnogo sreće i uspeha u svakom danu nove godine. Neka nam ovaj praznik i godina koja je pred nama bude u znaku rada, humanosti, jedinstva i zdravlja“, navela je Šubarićeva.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, u svoje i u ime svojih saradnika, svim Srbima na Kosovu čestitao pravoslavnu Novu godinu uz želju da je u miru, dobrom zdravlju proslave sa svojim bližnjima.

“Obeležavanje pravoslavne Nove godine za srpski narod na Кosovu i Metohiji ima poseban značaj i deo je našeg identiteta, naše bogate tradicije i baštine”, istakao je Petković u čestitki.

„Više od toga, svaka srpska Nova godina na našim vekovnim ognjištima na Кosovu i Metohiji zalog je našeg ostanka i opstanka na zemlji naših predaka. Mi ćemo, draga braćo i sestre, kao Кancelarija za Кosovo i Metohiju nastaviti da kroz ulaganja u infrastrukturu, nove kuće i stanove, nove bolnice i ambulante, vrtiće i škole, nova radna mesta činimo sve kako bi nam i ova godina donela boljitak i prosperitet, ali i miran suživot sa našim komšijama jer bez mira sva su naša stremljenja uzaludna“, zaključio je Petković.

Izvor :
RTV KIM