Počeo sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučiać i premijera Kosova Aljbina Kurtija počeo je oko 18.20 u Briselu, javlja evropski dopisnik N1.

Vučić i Kurti sastali su se u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU, u čijem je fokusu primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su dva lidera postigla saglasnost 18. marta u Ohridu.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da se od strana očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima, što će biti prva tačka dnevnog reda, i da će potom uslediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kako javlja evropski dopisnik N1, predsednik Vučić stigao je u zgradu EEAS oko 18 časova, a premijer Kurti oko 18.15.

Prvi je u zgradu ušao izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, mada on formalno nije deo dijaloga i ne učestvuje na sastancima.

Vučić je uoči nastavka dijaloga s Kurtijem, izjavio da će današnji sastanak biti težak i da su protiv Srbije „svi veliki na Zapadu“.

Kurti je, s druge strane, u vezi sa ZSO poručio da neće dozvoliti stvaranje bilo kakvog oblika Republike Srpske na severu Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da statut ZSO mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

Izvor :
N1 Srbija,Kim