Dvodnevni Međunarodni forum za žene, mir i bezbednost na Kosovu

U Prištini je juče počeo dvodnevni Međunarodni forum za žene, mir i bezbednost, koji se po drugi put održava na Kosovu i okuplja lidere, stručnjake, akademike, predstavnike civilnog društva, influensere, mlade i druge interesne grupe iz 40 zemalja sveta kako bi razgovarali i o aktuelnim globalnim izazovima.

Forum je otvorila predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je pohvalila žene Kosova za, kako je navela, njihovu hrabrost i nepokolebljivu posvećenost u teškim vremenima. Ona je deo govora Vjosa Osmani posvetila svim ženama sveta koje se nalaze u zonama konflikta.

“Te žene zahvaćene unakrsnom vatrom izdržavaju i trpe nezamislive teškoće, gube domove, svoje voljene, nisu bezbedne, gube živote, a opet u svom tom haosu ostaje duh koji je nepokoren. One se neumorno bore za opstanak, zaštitu drugih, svoje porodice, bore se za svoje zemlje i što je najvažnije bore se za slobodu. Tako da njima dugujemo, svakoj toj ženi i devojci koja je suočena sa razaranjem konflikta ili rata da obezbedimo da se njihov glas čuje i da se njihov glas vidi i da njihov potencijal oslobodimo”, navela je Osmani.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar poručila je da je upotreba seksualnog nasilja kao ratnog oružja neprihvatljiva, te naglasila potrebu za uključivanje ove teme u lokalne politike svih zemalja. Prema njenim rečima agenda za žene, mir i bezbednost je priritet Slovenije.

„Situacija je sve samo ne dobra, brine me položaj žena širom sveta, jer se rodna ravnopravnost ističe i jako je očita. Ako pomislimo na trenutnu situaciju žena u Siriji, Jemenu ili Sudanu, na primer, na situaciju žena i devojaka u Avganistanu i tragične priče o brutalnim kršenjima njihovih prava, ako pomislimo na žene iz Ukrajine koje je ruska agresija pretvorila u izbeglice, a žrtve seksualnog nasilja i konflikta se bore za svoju državu, moramo da pomislimo i na žene u Gazi koje su izgubile sve – mir, bezbednost, ognjište, hranu, vodu, a hiljade njih i živote“, rekla je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Predsednik Albanije Bajram Begaj naveo je da “žene nose težak teret sukoba” i istakao da su one “ključne za izgradnju mira i demokratskih institucija”.

„Među onima koji su podneli najteži teret konflikata na zapadnom Balkanu su žene. One su bile meta nasilja, mučenja, podvrgnute ponižavanju i etičkom čišćenju. Ovi sukobi služe kao bolno podsećanje na cenu koja je, naročito od strane žena, skupo plaćena. Danas smo se okupili na Kosovu da ponovo potvrdimo našu snažnu posvećenost saradnji, napretku, održivom razvoju što je sve od suštinske važnosti za negovanje mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. ”, rekao je Begaj.

Putem video linka učesnicima Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost obratila se bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton, koja je izrazila, kako je rekla, poštovanje zbog napretka Kosova u oblasti rodne ravnopravnosti.

Izvor :
Medija centar Čaglavica