Počelo suđenje Slađanu Trajkoviću

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje bivšem kosovskom policajcu Slađanu Trajkoviću koji je optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Branilac okrivljenog Trajkovića advokat Dejan A. Vasić tražio odlaganje ročišta dok mu se ne dostave svi spisi predmeta i ocenio skadaloznim postupke tužilaštva.

Očekuje se da će na današnjem ročištu biti pročitana optužnica koja je protiv Slađana Trajkovića podignuta 12. jula.

Nakon što je sudija prisutne upoznala sa predmetom, branilac Slađana Trajkovića advokat Dejan A. Vasić je kazao da proces karakteriše „najskandalozije ponašanje tužilaštva“ za njegovih „16 godina rada i preko deset odbrana u predmetima za ratne zločine“.

„Od spisa predmeta smo dobili samo ono što je tužiteljka htela“, rekao je on.

Vasić je naglasio da je upozoravao da je u pitanju nova istraga, ali da je tužiteljka nastavila istragu iz 2009. godine.

„U spisima koji su nam dostavljeni postoje samo dokumenta iz 2022. i 2023. godine i ništa pre toga, osim par izjava. Pripremio sam spisak koja dokumenta tražimo, a još na početku istrage pismeno i usmeno u kancelariji tužiteljke tražio sam da mi se dozvoli uvid u taj spis, što mi je odbijeno do dana današnjeg“, kazao je on.

Advokat je dodao da se Trajković sedam meseci nalazi u pritvoru, da je saslušano 30 svedoka, a da nijednom odbrana nije pozvana.

„Sud je dozvolio da odredi pritvor Slađanu Trajkoviću, a da mu je prva izjava uzeta nakon što je pritvor određen“, naveo je Vasić.

On je zatražio policijske izveštaje i naglasio da prvi put za sedam meseci može da ukaže na nezakonitosi koje su činjene.

„Mi nemamo problem da se on (Trajković) danas izjasni o krivici, ali pošto je rok od 30 dana da napišem prigovor protiv optužnice i dokaza koje nemamo, predlažem da se izjasnimo o krivici, da vi date razuman rok tužilaštvu da mi dostavi kopletan spis predmeta u roku od deset dana na oba jezika“, rekao je Vasić.

Tužiteljka je zatražila da sudija ne prekine meru pritvora.  

Branilac Trajkovića advokat Vasić je potom kazao da ipak ne postoje uslovi da se on danas izjasni o krivici. 

„Predložili smo meru jemstva, neka sud kaže visinu jemstva, prodaće kuću. Život ovog čoveka je u pitanju“, kazao je Vasić. 

Trajković je potom naveo da već 24 godine živi u Mitrovici, te da nema mesta na Kosovu gde nije bio. Rekao je da ima puno prijatelja Albanaca i da ga je optužnica iznenadila. 

„Nemam gde da idem, ako mi odredite meru. Ovde mi je porodica i ja ću ovde da živim. Bolestan sam i stalno mi dolaze lekari u posetu, mom lečenju nema pomaka“, rekao je pred sudijom. 

Trajković se u optužnici tereti da je tokom rata na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine u regionu Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu sa drugim licima, kao pripadnik srpskih policijskih i vojnih snaga ćinio ratne zločine.

„Optužnica protiv Slađana Trajkovića je podignuta zbog sumnje da je tokom rata na Kosovu, u periodu 1998–1999. u regionu Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu s drugim licima, teško kršeći pravila međunarodnog prava kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju prema albanskim civilima“, navedeno je u optužnici.

Suđenju Trajkoviću prisustvuju članovi njegove porodice, supruga i dve ćerke.

Podsetimo, bivši kosovski policajac Slađan Trajković je uhapšen je 15. decembra 2022. u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici.

Advokat i porodica Slađana Trajkovića više puta su upozoravali na njegovo loše zdravstveno stanje, zatražili da se brani sa slobode i da postupak prate predstavnici međunarodne zajednice.