Počelo sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine o deeskalaciji

Kod prealaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova u subotu ujutro u osam sati počelo je sprovođenje dela sporazuma o deeskalaciji situacije koji su 30. septembra u Briselu postigli Beograd i Priština.

Pripadnici KFOR-a počeli su raspoređivanje u blizini ovih prelaza, gde će zameniti pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova. Od strane Srba istovremeno se sprovodi i deblokada puteva prema Jarinju i Brnjaku.

Na magistralnom putu Leposavić-Jarinje oslobođena je jedna kolovozna traka, kako bi se omogućio prolaz pripadnicima KFOR-a i specijalnih jedinica Policije Kosova.

Međutim, kako prenose prištinski mediji pozivajući se na informacije iz kosovske policije, pripadnici specijalne jedinice čekaju da se put u potpunosti oslobodi od barikada, vozila i kamiona, da bi oni krenuli sa povlačenjem.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić razgovarao je jutros sa pripadnicima KFOR-a o deblokadi puta prema prelazu Jarinje.

U blizini Jarinja prisutni su i predstavici Srpske liste.

“Ljudi iz KFOR-a su jutros tražili da narod oslobodi jednu kolovoznu traku, kako bi vojnici KFOR-a nesmetano mogli da dođu na lokaciju gde se nalaze pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Ono što je traženo, to je I učinjeno I u razgovoru sa ljudima iz KFOR-a, traženo je da se policijske jedinice povuku. Onog trenutka kad se specijalne jedinice policije povuku, ovo (barikade) će sve da bude sklonjeno sa magistrale”, rekao je Todić dodavši da je KFOR “istrajan da taj dogovor ispoštuje do kraja”.

Prema sporazumu o deeskalaciji situacije koji su uz posredstvo Evropske unije u Briselu postigli Beograd i Priština, predviđeno je da danas u periodu od 08 do 16 časova budu uklonjene barikade sa magistralnih puteva u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, kao i da pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova zamene pripadnici KFOR-a, koji će tu ostati naredne dve nedelje.

Puteve na severu Kosova u blizini prelaza Jarinje I Brnjak Srbi su blokirali 20. septembra, nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju reciprociteta za srpske registarske tablice i prisustva pripadnika specijalne jedinice policije Kosova u blizini ovih prelaza.

Kao privremeno rešenje “problema” sa tablicama predstavnici Beograda I Prištine dogovorili su se da se od ponedeljka 04. oktobra primenjuje režim nalepnica, ( za registarske tablice ) onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU ( 2016. godine ), dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Pod tačkom 3. Sporazuma o deeskalaciji situacije navodi se da će biti “formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i da će njom predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou”.

Izvor :
Glas Amerike