Počela Nedelja održivog razvoja na Kosovu

Na Kosovu je danas počela Nedelja održivog razvoja. Događaj je otvorio kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je poručio da je vlada na čijem je čelu u potpunosti posvećena zelenoj i održivoj ekonomiji. Dodao je i da Kosovo ide “rame uz rame” sa evroskim zemljama kad je sastavljanje i primena strategija za razvoj zelene politike u pitanju. Otvaranju su prisustvovali i nemački ambasadar na Kosovu Jern Rode, kao i šef Evropske unije na Kosovu Tomas Sunjog. Nedelja održivog razvoja će trajati do 30. maja, a ovogodišnja tema je “Zelena agenda za Zapadni Balkan”.  

Nedelja održivog razvoja na Kosovu se održava šesti put, a za cilj ima uapređenje Zelene agende za Zapadni Balkan kroz uključivanje Vlade, privatnog sektora, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija u dijalog sa ciljem podsticanja izrade i implemetacije politika i akcija koje podržavaju Zelenu agendu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da iako Kosovo još uvek nije član Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, svakim danom sve više i više dokazuje svoju odlučnost u preduzimanju obaveza kako bi se obezbedila zdrava životna sredina i povećanje ulaganja u obnovljive resurse i efikasnosti. 

„Kosovo stoji rame uz rame sa partnerskim državama u sastavljanju i implementaciji strategija i razvoju i usvajanju politika koje u osnovi imaju za cilj tranziciju ka zelenoj i održivoj ekonomiji. Imam za cilj da se pozabavimo izazovima životne sredine koje stvaraju socijalnu jednostast, ekonomski razvoj i svu inkluziju. Koncept odživosti je u središtu gotovo svih politika, strategija i zakona koje izrađujemo i usvajamo. Kroz investicije pretvaramo Energetsku korporaciju Kosova u najčistiju korporaciju. Investicije u obnovljive izvore energije će stvoriti mogućnost za kvalifikovane radne snage za zelenu energiju. Tretman zagađene vode na nivou države je sa jedan povećan na 11 odsto, od kako smo započeli mandat“, naveo je Kurti.

Konferenciji je prisustvovao i šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomas Sunjog. On je rekao Evropska unija ostaje posvećena u pomoći i podršci Kosovu na putu za zeneoj i održivoj budućnosti.

„Obezbedili smo tehničku pomoć kako bismo imali zeleni razvoj, kako bismo imali održivu budućnost. Mogu reći da smo aktivni na promovisanju obnovnljive energije. Želimo da podigemo Zapadni Balkan u ovu poziciju i politiku u kojoj se nalazi Evropska unija.  Zajedno možemo učiniti Balkan bogatijim i boljim za nove generacije“, rekao je Sunjog.

Nemački amabsador na Kosovu Jern Rode čestitao kosovskoj vladi na „radu koji radi u pravcu obezbeđivanja održivog razvoja“, čime se, kako navodi, Kosovo približava evropskim standardima.

„Partnerstvo između Nemačke i Kosova ima za cilj postizanje energetske neutralnosti do 2050. godine. Nacionalni energetski i klimatski plan se ubrzano izrađuje, mislim da ste ambiciozni za ovo i čestitam vam. Vlada je radila na veoma konkretan način, ali i privatni sektor, koji ima  veliku ulogu u energetskom smislu“, rekao je Rode.

U toku današnjeg dana održana su i dva „„“ministarska panela“ – „Put ka zelenijem Zapadnom Balkanu: Ka regionalnoj erergetskoj politici i „Razvoj zajedničkog pristupa upravljanju kvalitetom vazduha i ublažavanjuklimatskih promena na Zapadnom Balkanu“. Na ovim konfrencijama učestvovali su ministi Kosova, Albanije, Severne Makedonije i Hrvatske.

Od danas pa do 30.maja kroz konferencije, intervjue, predavanja i brojne druge aktivnosti tokom ove nedelje govoriće se o izazovima i mogućnostima dekarbonizacije, regionalnoj saradnji, obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti, Zelenog agendi, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou. Organizator Nedelje održivog razvoja je Institut za razvojnu politiku (INDEP) u saradnji sa Opštinom Priština, Kancelarijom Evropske unije na Kosovu, Vladom Kosova, Balkan Green fondacijom i Ambasadom Nemačke na Kosovu i Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Izvor :
Medija centar Čaglavica