Pobedili građani: Reakcije sa Kosova na predsedničke izbore u Crnoj Gori

Trijumf Jakova Milatovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori novinar i dopisnik Srne sa Kosova Neđeljko Zejak vidi kao pobedu građana nad režimom Mila Đukanovića. Poslednji poraz Demokartske partije socijalista (DPS) iz Udruženja Crnogoraca Kosova očekuju 11. juna na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, a pobedom pokreta „Evropa sad“ doći će do poboljšanja odnosa Crne Gore i Srbije koji će biti „najbliži i najbolji u regionu“, smatra Lazar Radulović iz Uduženja Crnogoraca „Lovćen“. 

Nakon nešto više od tri decenije na crnogorskoj političkoj sceni, sedam premijerskih i dva predsednička mandata, Milo Đukanović je na jučerašnjim predsedničkim izborima u Crnoj Gori ubedljivo poražen od kandidata novoosnovanog pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića.

„Ovo nije pobeda Jakova Milatovića, ovo je pobeda građana Crne Gore, onih kojima je dosta režima Mila Đukanovića. Milatović je mlad čovek, trebalo bi da unese nešto novo na političku scenu i da pomogne da dođe do boljitka u životu građana Crne Gore. Njegovim dolaskom na vlast prestaće međunacionalna mržnja koja je građena u poslednjih 20 godina u Crnoj Gori između Crnogoraca i Srba“, kazao je za Radio Kim novinar i dopisnik Srne sa Kosova Neđeljko Zejak.

„Pobeda dobra nad zlom“

Udruženje Crnogoraca Kosova je podržalo kandidata pokreta „Evropa sad“ i tokom predizborne kampanje, kaže njegov predsednik Slobodan Vujičić.

„Veličanstvenu pobedu gledamo kao narodnu pobedu dobra nad zlom. Krunisanje te pobede biće na vanrednim paralmentarnim izborima koji su zakazani za 11. jun. Ovo nije konačan slom Đukanovićevog režima, već će pobedom na vanrednim izborima on biti razvlašćen, kao poslednji evropski diktator. Tek tada će se Crna Gora i zarobljene institucije konačno osloboditi i krenuti izgradnja bolje i prosperitetnije Crne Gore“, smatra on.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je objavio konačnu projekciju rezultata prema kojoj je Milatović osvojio 60, a Đukanović 40 odsto glasova.

„Razlika kojom je Milatović pobedio Đukanovića je dokaz da je pobedila pomirena Crna Gora i da Đukanović i njemu slični više ne mogu da igraju na kartu nacionalne mržnje ili straha od srpskog sveta“, rekao je Vujičić.

Iako u Udruženju Crnogoraca „Lovćen“ nisu očekivali ubedljivu pobedu Milatovića, Lazar Radulović je naveo da je par dana pred izbore vladala atmosfera da je kandidat pokreta „Evropa sad“ favorit u odnosu na Đukanovića.

„Ostvarena je velika razlika, ne bih ulazio u to čije su zasluge. Čestitao bih mu na izboru za predsednika Crne Gore i verujem da će biti predsednik svih građana. Ono što ne bih voleo jeste da Crna Gora polako krene putem da postane 15. pokrajina Republike Srbije ili tako nešto. Mislim da predsednik mora voditi politiku da ima najbolje dobrosusedske odnose sa Republikom Srbijom, ali nikako da se te politike mešaju, da politika Srbije utiče na standard građana Crne Gore“, rekao je Radulović.

On „svakako očekuje“ da će odnosi Crne Gore i Srbije biti „mnogo bolji“, odnosno – najbliži i najbolji u regionu.

„Što se tiče Kosova, ja bih voleo da se tu ništa ne menja, da Crna Gora ne menja svoju spoljnu politiku prema Kosovu, mada nisam optimista. Mislim da će to da utihne i da se spusti na jedan niži nivo, ne očekujem da se desi povlačenje priznanja, ali mislim da će to biti na nižem nivou, voleo bih da grešim“, naveo je Radulović.

„DPS u teškoj situaciji“

On očekuje i da će Pokret „Evropa sad“ na parlamentarnim izborima, koji su u Crnoj Gori zakazani za 11. jun, imati od 30 do 35 odsto podrške birača.

„Oni će zaista biti jaka politička partija, mnogo birača će čak i od Demokratskog fronta i Alekse Bečića preći u korpus ’Evrope sad’, jer će se stvoriti jaka partija. Pitanje je koliko će manje partije biti potebne ’Evropi sad’ u koaliciji za parlamentarne izbore kada se bude pravila Vlada. Naravno, DPS je sada u jako teškoj situaciji. Ovaj poraz će iz sigurno spustiti još za par procenata dole, tu mora da dođe do nekih promena, da ta partija krene polako da radi i pokuša da dostigne nivo koji je imala ranije“, kazao je Radulović.

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova očekuje i da će se odnosi Crne Gore za zemljama Zapadnog Balkana promeniti na bolje.

„Odnosi sa Kosovom su tokom Đukanovićeve vlasti bili samo deklarativno dobri, a ne vidim da je postignut napredak u ekonomskoj razmeni, poboljšanju položaja crnogorske zajednice, zapošljavanju, njegovom odnosu prema nama. Svakako, očekujem i bolji pogled NATO-a i Evrope ka Crnoj Gori“, kazao je Vujičić.

„Može li Crna Gora ući u EU za pet godina?“

Novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je u svom prvom obraćanju javnosti posle pobede u drugom krugu predsedničkih izbora da će on, zajedno sa ostalima, u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju.

„Apsolutno će ispuniti ovo obećanje“, uveren je Vujačić koji smatra da je od 2018. godine zbog politike Mila Đukanovića Crna Gora krenula da zaostaje na svom putu ka Evropskoj uniji.

„Dolaskom demokratskih promena i prijateljstvima koje je sticao Jakov Milatović kroz svoje školovanje na Oksfordu i ostalim evropskim univerzitetima, u svetu biznisa, ekonomskog razvoja i ostalih međunarodnih institucija, naravno da ćemo ispuniti sve što je potrebno i da će Crna Gora biti prva sledeća članica Evropske unije“, kazao je on.

„Od 30. avgusta 2020. godine ni jedna ni druga vlada nisu uradile ništa kada je u pitanju članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, nego su državu vratile unazad. Država koja je bila prva pred vratima EU sada je, rekao bih, poslednja u regionu, svi su ispred nje. Ja bih zaista voleo da se to ostvari, ali da ostavimo vreme, pa da vidimo na koji način će to da se desi“, rekao je Lazar Radulović.

Neđeljko Zejak veruje da će dolaskom Milatovića na vlast biti stavljena tačka i na priču o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

„On je jasno i glasno poručio da će u Crnoj Gori sve tri verske zajednice biti izjednačene, tako da se stvara nova pozitivna klima koja će, sasvim izvesno, ubrzati put Crne Gore ne samo u Evropsku uniju, nego i ka demokratskom svetu za kojim je građanstvo u Crnoj Gori žudilo“, kazao je on.

„Bez promene u odnosima Podgorice i Prištine“

Zejak smatra da neće doći do značajnije promene spoljne politike Crne Gore.

„Crna Gora neće gaziti ono što čini konture njene državnosti. Tako da ja ne verujem da će se dogoditi bilo kakva promena u odnosima Prištine i Podgorice, ali verujem da neće biti u Crnoj Gori stvarano tkvio albanizacije čitavog Balkana. Verujem da će se i Albanci u Crnoj Gori dozvati pameti i početi da žive životom građana Crne Gore. Sa druge strane, Srbi i Srpsko nacionalno veće u Crnoj Gori moraće da shvate da ono predstavlja deo crnogorskog društva i političke scene, tako da ne treba očekivati da će doći do bilo kakve promene u odnosima Prištine i Podgorice, izuzev u delu prihvatanja Otvorenog Balkana i ekonoskog povezivanja sa ostalim zemljama na Balkanu“, zaključio je Zejak.

Podsetimo, Jakov Milatović je u politiku ušao pre dve godine i to kao ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u ekspertskoj vladi koju je vodio Zdravko Krivokapić. Njegov mandat obeležila je poreska reforma koju je sproveo, a koja mu je donela veliku popularnost kod građana. Minimalna zarada je udvostručena, a prosečna plata je porasla za 30 odsto.

Izvor :
Kim