PKS: Proces neće moći da ide isključivo na štetu Srba

Izjava zemalja Kvinte da se ne sme ići jednostrano u proces uspostavljanja novih opštinskih struktura na severu Kosova je jasna potvrda i rešenost da se sačuvaju mir i stabilnost na severu i šire, poručeno je iz Partija kosovskih Srba (PKS).

„Poruka Srba od 23.4. o bojkotu lokalnih izbora je shvaćena na pravi način i ovo saopštenje nam daje nadu da proces neće moći da ide isključivo na štetu Srba“, navodi se u saopštenju PKS-a dostavljenom medijima.

„Nadamo se da će ovaj dobar, pravovremen i jasan stav Kvinte dovesti do nekih promena u budućem ponašanju Vlade Kosova i da je jasno da treba uraditi reintegraciju vlade, a ne Srba. Pošto je vlada premijera Aljbina Kurtija ta koja je odsečena od realnosti i čije su poruke i potezi potencijalno mogli i još mogu da dovedu do tenzija i eventualnih sukoba“, dodaju u saopštenju.

„Sa ovako jasnim stavom najuticajnih zapadnih država, dobijamo jedan novi politički momenat i prostor da se zajednički dogovorimo o daljem radu lokalnih institucija i učešću Srba u njima, a pre svega vreme da se brzo i bez odlaganja formira ZSO i tako Srbima otvori put da sami u većoj meri odlučuju o svojim svakodnevnim problemima“, zaključeno je u saopštenju PKS-a.

Izvor :
Kim