PKS: Nasilni upadi i zauzimanje škola za potrebe referenduma mogu dovesti do fizičkih sukoba

Partija kosovskih Srba saopštila je da „nepromišljene i krajnje neodgovorne izjave, predstavnika vlasti Kosova u Centralnoj izbornoj komisiji u ovom slučaju izvesnog militanta iz Samoopredeljenja Samija Kurtešija da se razmišlja o nasilnim upadima i zauzimanju škola u srpskim sredinama, opasna je i veoma nepromišljena avantura. To samo može dovesti do ozbiljnih incidenata sa mogućim fizičkim sukobima“.

Iz ove partije dalje navode da „ukoliko CIK Kosova ponovo kao aprila 2023. godine misli da može neke procese (izbore) da sprovodi jednostrano i na silu, onda na vreme treba reći da će upravo te institucije biti odgovorne za moguće incidente“.

Dodaje se i da je Partija kosovskih Srba imenovala članove u opštinskim izbornim komisijama za proces sprovođenja referenduma, koji je, navode, tražila Srpska lista. Međutim, iako su ih imenovali, tvrde da neće učestvovati u referendumu ukoliko se on na bilo koji način bude odvijao nasilnim putem i nasilničkim metodama.

„Upozoravamo ambasade KVINTE, OEBS, KFOR i EULEX, da ovakve izjave i signale iz Prištine shvate krajnje ozbiljno i na vreme preduprede svaku jednostranu akciju njihovog štićenika i srbomrzca Aljbina Kurtija“, zaključuje se u saopštenju Partije kosovskih Srba.

Inače, 33 škole na severu Kosova odbile da se u njihovim prostorijama u nedelju održi referendum za opoziv četvorice gradonačelnika, što je i potvrđeno iz CIK-a, prenosi Kossev. Član CIK-a iz redova vladajućeg Samoopredeljenja potom je pozvao da se procesuira svako lice koje na ovaj način, kako smatra, ometa ceo proces jer se radi „o objektima Republike Kosovo“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica