PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije

Udruženje književnika Srbije (UKS) uručilo je Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, u okviru Svetosavske svečanosti održanih u Beogradu, nagradu “Blagodarje” za trajni doprinos ugledu i razvoju UKS-a. Nagradu je u ime PKC “Akvarijus” primio umetnik Aleksandar Kasalović, dugogodišnji saradnik ovog po mnogo čemu posebnog centra.

Umetnica i direktorka Miljana Dunđerin je kazala za RTV Kim da je nagrada “Blagodarje” za PKC “Akvarijus” izuzetno značajna, jer dolazi iz glavnog grada Srbije, Beograda.

“Nagrada nas čini ponosnim i srećnim. To je, pre svega, afirmacija našeg prostora. Mi sigurno nećemo promeniti ništa, afimisaćemo reč i knjigu kao i do sada, onako kako smo radili prethodnih sedam godina. Nadam se da ćemo u skorije vreme, kada se ove mere ublaže, da napravimo prigodan književni događaj koji bi označio prethodnu godinu što se tiče književne scene Srbije”, kazala je ona.

Dunđerinova je istakla da bez Udruženja književnika Kosova i Metohije, „Akvarijus“ ne bi mogao da dođe do UKS-a.

“Već sedam godina sa Književnim društvom Kosova i Metohije puno sarađujemo. Jednostavno, od samog početka našeg rada sve teče veoma lepo”, dodala je.

Prethodne dve godine, prema rečima Dunđerinove, nisu pravi pokazatelji programa i rada PKC “Akvarijus” jer je epidemiološka situacija uticala na posećenost kulturnih događaja.

“Pokušali smo da sve ono što nismo radili za vreme zabrane – nadoknadimo, kada smo imali tu mogućnost. Prošle godine imali smo mnogo književnih događaja jer je to bilo, organizaciono, najlakše prirediti. Pre svega, zato što su pisci individue koje odlučuju o samome sebi. Jednostavno, dolaze. Spakuju par knjiga u torbu, oni su naši gosti i promovišu svoju umetnost, za razliku od ostalih gde je to jako komplikovano”, kazala je ona.

Miljana Dunđerin je podsetila na Mali sajam knjiga koji je pod nazivom „Pijaca knjiga“ u PKC „Akvarijus“ održan u oktobru prošle godine.

“Za pet dana trajanja sajma imali smo više od 15 književnih događaja. Promocija knjiga označila je naš rad, imali smo oko 40 događaja povezanih sa književnošću, kao i gostovanja različitih priznatih autora”.

U narednom periodu PKC “Akvarijus” planira da ugosti dobitnike NIN-ovih nagrada.

PKC “Akvarijus” nagrada Udruženja književnika Srbije
Izvor :
RTV KIM