„Pitanje šta nas čeka kad dođu parlamentarni izbori“

Foto Dragan Ilić

Policijska akcija u cilju sprečavanja krijumčarenja robe na severu Kosova, kao i nedavno raspoređivanje specijalne jedinice Policije Kosova na Jarinju i Brnjaku deo su predizborne kampanje Aljbina Kurtija koji poseže za ekstremnim merama da bi svojim biračima pokazao da je ozbiljan u nameri da promeni status kvo i da integriše sever Mitrovice, smatra Ognjen Gogić iz Centra za alternativno rešavanja sporova. Zastrašivanje Srba je izgleda ćup bez dna, odakle se do u nedogled vade politički poeni među vodećim političarima na Kosovu, kazao je viši istraživač NVO Aktiv Igor Marković.

Jedinica za ekonomski kriminal pri Kosovskoj policiji u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu sprovela je akciju protiv krijumčarenja. Letele su kamenice i šok-bombe, a zapaljena su najmanje dva automobila. U međuvremenu, oklopna vozila Kosovske policije, koja su bila pozicionirana duž ulice ka Bošnjačkoj mahali, su se povukla, a povukle su se i policijske snage iz Zvečana.

Ova policijska akcija nije morala da se odvija u toku predizborne kampanje i pre lokalnih izbora, naveo je Gogić.

„Ovo je očigledno deo izborne kampanje. Ova akcija nije morala sada da se odvija, moglo je da se sačeka, da se prvo završi predizborna kampanja i da se održe izbori, jer je predizborni deo uvek napetiji. Vrlo je jasno da je ovo deo predizborne kampanje, da Kurti demonstrira silu, sa ciljem da se pojača rejting njegove stranke i privuku novi glasači. Nepotrebna je bila upotreba sile, situacija lako može da se otrgne kontroli. Ljudi na severu su napeti, naročiti nakon blokade prelaza. Kurti ne može da kontroliše ovakvu situaciju“, kazao je on.

Gogić je dodao da Kurti svesno poseže za ekstremnim merama.

„Kurti poseže za ekstremnim merama da bi svojim biračima pokazao da je ozbiljan u nameri da promeni stastus kvo i da integriše sever. Pitanje je šta nas očekuje kada budu parlamentarni izbori, kada poseže za ovakvim merama kada su loklani izbori u pitanju“, zapitao se on.

Trenutna situacija u Mitrovici ima očigledan pečat politike Aljbina Kurtija, koja se flagrantno primenjuje u svrhu podizanja rejtinga Samoopredeljenja pred nedeljne izbore, smatra viši istraživač NVO Aktiv Igor Marković.

„Da se ova nazovi intervencija desila van vremenskog okvira predizborne kampanje, moglo bi se reći da Kurti nastavlja politiku svojih prethodnika. Međutim, Kurti je otišao korak dalje, te nastavlja sa nizom provokativnih akcija čija je direktna posledica zastrašivanje običnih građana. Uz to, osim upotrebe trenutne situacije za unutrašnje potrebe, pretpostavljam da Kurti ovim potezom takođe želi i da se bolje pozicionira u nastavku pregovora sa Beogradom što je potez jednog političkog diletanta“, rekao je Marković.

Prema poslednjim podacima situacija se na severu Kosova, prema izveštajima sa terena, polako smiruje. Takođe, tokom akcije najmanje šest osoba je primljeno u KBC Kosovska Mitrovica, a jedan od teško povređenih se nalazi u operacionoj sali i, prema rečima dr Zlatana Eleka, u teškom je stanju.

Izvor :
RTV KIM