Petru Petkoviću ponovo zabranjena poseta Kosovu

Prštiske vlasti zabranile su direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti pokrajinu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije podsećaju da ovo je deseti put da „vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Кurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu“. Reč je o, kako navode, brutalnom kršenju sporazuma, kako onog o slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu Kosovu glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom.

„Petković je uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija (Pokrov Presvete Bogorodice), kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na КiM“, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da je Petković u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“.

„Prištinske vlasti jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije. O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da  Kosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na KiM žive“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.

Izvor :
Medija centar Čaglavica