Petković: Zašto je Nenad Rašić pristao da učestvuje u igri, a protiv sopstvenog naroda, pitanje na koje ćemo jednoga dana imati odgovor

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Nenada Rašića da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorom u Ohridu „de fakto priznao Kosovo“.

„O stepenu nervoze Aljbina Kurtija nakon razgovora u Ohridu jasno govori to što u pomoć svakodnevno mora da zove svog privatnog Srbina Nenada Rašića, kako bi prosipao besmislice i anestezirao javno mnjenje. Iracionalni strah Kurtija od Zajednice srpskih opština on i njegovi doglavnici odagnavaju besmislenim tvrnjama o „de fakto priznanju“ od strane Srbije, i to im je očigledno slamka spasa za koji se hvataju u nastojanju da uspore sunovrat svojih političkih karijera“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković navodi i da je „Beograd jasno da jasnije ne može biti i pregovaračima Prištine i međunarodnim posrednicima predočio svoje crvene linije, kojim se upravo na suštinski način pitanje odnosa Beograda prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti „Kosova“ ostavlja izvan jednačine o normalizaciji odnosa“. 

„Spremni smo da nastavimo da u civilizovanom dijalogu iskreno radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jačanju ekonomskih veza, olakšavanju života ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, međutim jasne granice naše konstruktivnosti i dobre volje postoje, i one su jasno definisane. Beograd neće pristati na članstvo takozvanog „Kosova“ u Ujedinjenim nacijama, niti će prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, a Zajednica srpskih opština, mora biti formirana na način kako je definisana u dosadašnjem toku dijaloga – i to je svima jasno stavljeno do znanja“, navodi se.

Petković dodaje i da je pitanje zašto Kurtiju i Rašiću normalizacija odnosa nije dovoljna, i zašto neprestano moraju da insistiraju na temi koja nas nepomirljivo razdvaja, umesto na stvarima koje treba da pomognu u obnavljanju porušenih mostova između srpskog i albanskog naroda.

„Odgovor bi mogao biti da njih normalizacija odnosa i ne zanima, i da ih nikada suštinski nije ni zanimala, već ih samo zanima poniženje Srbije i srpskog naroda, što predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti ni Prištini, ni onima koji pokušavaju da na temi Kosova i Metohije oslabe Srbiju. Zašto je Rašić pristao da učestvuje u toj igri, a protiv sopstvenog naroda, jeste pitanje na koje ćemo jednoga dana imati odgovor, a u međuvremenu ćemo nažalost nastaviti da svedočimo budalaštinama koje Rašić čini i izgovara“ zaključuje se u saopštenju.