Petković: Zašto Euleks nije učestvovao u istrazi o Banjskoj

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da se ni nedelju dana posle događaja u Banjskoj ne zna zbog čega je bio odbijen Euleks da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa posle tragičnih događaja 24. septembra. On je novinarima pokazao uznemirujuću fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića.

„To je zato da bi Kosovska policija prikrila u prvom redu da su hladnokrvno ubijeni Srbi, jer policija ne želi da se sazna na koji način su hladnokrvno ubijeni. I drugo da se ne utvrdi da je u redovima Kosovske policije bilo i plaćenih ubica koji su došli iz različitih terorističkih kampova sa ciljem da pobiju sve Srbe, jer je to bio nalog Kurtija, koji je sprovodio (ministar unutrašnjih poslova Dželjalj) Svećlja“, rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Dodao je da još nije stigao „odgovor Euleksa na moje drugo pismo, tražeći da nam konrektno dostave odgovore na pitanja vezana za obdukciju ubijenih Srba“.

„Pitanje obdukcije je ključno kada je reč o načinu na koji su ubijeni, naročito Bojan Mijailović“, kazao je Petković i pokazao fotografiju ubijenog Bojana MIjailovića.

Rekao je i da srpski stručnjaci na osnovu fotografije tvrde da je Mijailović ubijen licem u lice, dok je ranjen ležao na zemlji.

Dodao je da Euleks u odgovoru Beogradu kaže da je obdukcija ubijenih Srba obavljena 26. septembra, ali da na smrtovnici koji su dobile sve tri porodice stoji da je obdukcija objavljena 25. septembra.

„Zato je od ključne važnosti i da vidimo izveštaj Euleksa o obdukcijama, jer Priština lažira činjenice i zato je jasno zašto je Euleks odbijen da učestvuje u istrazi 24. septembra i narednih dana“, naveo je.

Kazao je i da je Beograd tražio da srpski stručnjaci učestvuju u obdukciji, ali „nisu nam to dozvolili, jer nešto očigledno kriju“.

„Odgovornost međunarodne zajednice je ogromna, a ona izostaje. Zbog toga je Kurti sve brutalniji i brutalniji“, ocenio je.

Dodao je da je jasno da „Kurti želi da sprovede etničko čišćenje nad Srbima na severu Kosova“, navodeći da se „oko 11 odsto Srba već iselilo sa Kosova i otišlo u centralnu Srbiju“.

„Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom“, istakao je.

Dodao je da se teror kosovskog premijera Aljbina Kurtija prema Srbima pojačava iz dana u dan, „jer nema adekvatne reakcije sa Zapada“.

„Ne tražimo ni od Kfora ni od Euleksa da stane na srpsku stranu, mi samo tražimo da budu objektivni, neutralni“, poručio je.

Dodao je da „u danu kada su Srbi (juče) sahranjivali svoje najmilije, Kurti je nastavio da teroriše srpski narod“.

„Uhapsio je Lazara Janićijevića koji je takođe krenuo na sahranu u Vrnjačku banju u koloni sa drugim Srbima, zaustavljen je na Jarinju, gde je uhapšen i odveden u pravcu Prištine. Dan pre toga Kurti je maltretirao trojicu Srba u Gornjim Varagama, jer su otišli da seku drva na svom imanju“, naveo je Petković.

Kosovska policija je na konferenciji za medije objavila više video snimaka, među kojima i one koje je zabeležila kamera u vozilu, a na kojima se, navodno, vidi kako je počeo napad na Kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova.

Snimak s kamere u vozilu, koji nosi datum od 24. septembra i navodno je načinjen u rano jutro, prikazuje trenutak eksplozije u kojoj je prema tvrdnjama Kosovske policije poginuo njihov pripadnik.

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je na Tviteru da je kosovska policija potvrdila da je „teroristički napad“ u Banjskoj bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova.

„Na osnovu oduzete dokumentacije Policija Kosova potvrdila je da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova putem koordinisanog napada na 37 različitih položaja. Usledilo bi uspostavljanje koridora ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama“, napisao je Kurti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja naveo je na današnjoj konferenciji za novinare da su pripreme za napad u Banjskoj obavljene u Srbiji i da se to vidi s dronova zaplenjenih od grupe.

U napadu grupe Srba 24. septembra, koje je predvodio potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, ubijen je kosovski policajac, da bi potom policija Kosova u, kako su naveli, „antiterorističkoj akciji“, likvidirala trojicu napadača i uhapsila šestoricu. Ostali su, kao i Radoičić, pobegli u Srbiju.

Izvor: N1 Srbija