Petković upoznao Hila sa tokom dijaloga i problemima Srba na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država ui Srbiji Кristofera Hila i direktora Кancelarije za južne i srednje-evropske poslove u Stejt Departmentu, Martina Mekdavela sa trenutnom fazom dijaloga Beograda i Prištine. Naveo je da Priština opstruiše razgovore u Briselu.

Petković je Hilu kazao da je Beograd pokazao spremnost u iznalaženju konstruktivnih rešenja za otvorena pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, ali da je sa druge strane stola postojala velika opstrukcija.

Naveo je da je važno da se postigne napredak u oblasti potrage za nestalima i energetici. Takođe je istakao da je u prethodnom periodu zabeležen niz incidenata i etničke netrpeljivosti kojima su bili izloženi Srbi na Kosovu i da je od dolaska Aljbina Кurtija na vlast bilo 184 etnički motivisana incidenta.

Kako je navedeno u saopštenu, sagovornike je upoznao i sa listama na kojima se nalazi 72 Srba i da je reč o političkom zastrašivanju i odmazdi od strane vlasti u Prištini.

Na sastanku je bilo reči i o nesprovođenju odluke Ustavnog suda o povraćaju imovine manastiru Visoki Dečani, o čemu je u poslednjem izveštaju naveo i Stejt Department, kao i da Priština ne ispunjava obeveze o formiranju ZSO.

Izvor :
RTV KIM